A sivatagi királyság kész szárazföldi csapatokat küldeni az Iszlám Állam ellen. A külügyminiszter ugyanakkor nem is titkolta, hogy a légvédelmi rakéták ügyében Afganisztán a példa, pedig ez fájó pont lehet az oroszok számára. A legkevésbé sem átlátszó, hogy az orosz bombázásoknak köszönhetően előrenyomuló el-Aszad rendcsinálásától tartanak, és nem az Iszlám Állam nem létező légierejétől.
„Kifejeztük a hajlandóságunkat, hogy különleges erőkkel csatlakozzunk az amerikai vezetésű koalícióhoz a Daesh [az Iszlám Állam] ellen” – hazudta a Der Spiegel című német magazinnak adott interjúban Adel al-Jubeir, Szaúd-Arábia külügyminisztere, mielőtt előadást tartott a Münchenben egy biztonságpolitikai konferencián.
A diplomata – az első szaúdi külügyminiszter, aki nem tagja az uralkodó csaláfdnak – nem ért egyet azokkal a felvetésekkel, amelyek szerint Szíriában már lényegében a harmadik világháború dúlna. Megérti, ha Oroszország aggódik, hogy a Daesh legyőzése megnyitja a kaput Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének megdöntése felé, de ez szerinte egy másik történet, egyelőre az oroszok is azt állítják hogy az Iszlám Állam ellen harcolnak Szíriában.
Orosz szempontból ugyanakkor nem tekinthető túlságosan barátságos kijelentésnek, hogy a külügyminiszter szerint Szaúd-Arábia kész lenne föld-levegő rakétákat szállítani az úgynevezett mérsékelt szíriai lázadóknak. Al-Jubeir kifejezetten az afganisztáni példát említette, ahol a szovjetek ellen harcoló felkelők a légvédelmi rakéták segítségével változtatták meg a háború menetét. A külügyminiszter persze hangsúlyozta, hogy nagyon óvatosan kell eljárni, nehogy illetéktelen kezekbe kerüljenek ezek a fegyverek.
(VS nyomán)