/Bővített hír/
A belga hatóságok azonosították a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni robbantásos merényletek elkövetőit - jelentette szerdán a La Derniere Heure című helyi lap.
A rendőrség a légikikötő biztonsági kameráinak felvételei alapján három "sötét hajú fiatalembert" keresett. Közülük ketten öngyilkos merényletet hajtottak végre, harmadik társuk azonban pánikba eshetett, és végül nem robbantotta fel a nála lévő pokolgépet, hanem elmenekült.
Zoom
Az RTBF belga közszolgálati tévéadó friss értesülései szerint az öngyilkos robbantásokért egy testvérpár felelős, a már korábban is körözött Khalid és Ibrahim el-Bakraoui. A csatorna névtelen forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy két brüsszeli lakosról van szó, akiket a rendőrség különböző bűncselekmények miatt már korábban is ismert.
A testvérpár egyik tagja bérelte ki hamis papírokkal a belga főváros Forest nevű negyedében azt a lakást, amely feltehetőleg a novemberi párizsi terrortámadások főszervezője, az előző pénteken elfogott Salah Abdeslam rejtekhelyéül szolgált az utóbbi hónapokban.
Sajtóhírek szerint ők voltak azok, akik a házkutatásnak indult múlt heti rendőrségi akció során rálőttek a nyomozókra, majd sikerrel elmenekültek a háztetőkön keresztül.
A harmadik, még szökésben lévő merénylőt Najim Laachraouiként azonosították a La Derniere Heure híradása szerint.
Zoom
Khalid és Ibrahim el-Bakraoui, valamint Najim Laachraoui
Róla nemrégiben azt közölte a belga államügyészség, hogy tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd segítette a párizsi öngyilkos merényletek előkészítését.
A 24 éves Najim Laachraoui a hatóságok szerint 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoporthoz Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva tért vissza illegálisan Belgiumba.
Az államügyészség korábbi nyilatkozata szerint a gyanúsított egyike azoknak, akiket a pénteken elfogott Salah Abdeslam bérelt autóval Magyarországról Belgiumba szállított. Autójukat szeptember kilencedikén ellenőrizték az osztrák-magyar határnál, ahol - mint később kiderült - az utasok hamis személyazonosító okmányt mutattak fel.
A DNS-vizsgálatok eredménye szerint a Najim Laachraouiként azonosított "fiatalember" hamis iratokkal, Soufiane Kayal néven bérelte azt a házat a belgiumi Auvelais-ben, amelyet utóbb a hatóságok átkutattak, azt gyanítva, hogy ott készülhettek a párizsi merényleteknél használt öngyilkos robbanószerkezetek.
A nyomozás részleteit ismerő források szerint a férfi DNS-ét a Párizsban használt robbanószerkezetek maradványain is megtalálták. A rendőrségi beszámolók szerint az ő DNS-ét azonosították a Brüsszel Schaerbeek negyedében bérelt lakásban is, ahol a Párizsban felhasznált robbanóöveket készítették a november 13-i merényletek elkövetőinek.
A nyomozók feltételezik, hogy a párizsi terrortámadások éjszakáján Belgiumban tartózkodó Laachraoui lehetett az egyik címzettje azoknak az SMS-eknek, amelyeket az elkövetők közvetlenül az öngyilkos merényletek előtt küldtek eddig ismeretlen társaiknak.
Frissítés: elfogták a harmadik merénylőt
A belga hatóságok szerda délelőtt elfogták Najim Laachraouit, a harmadik, még szökésben lévő merénylőt, aki előző nap részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni robbantásos merényletben - jelentette a La Derniére Heure című helyi lap.
Az újság tájékoztatása szerint a 24 éves férfit a belga főváros Anderlecht nevű negyedében sikerült elfogni. A belga szövetségi ügyészség egyelőre nem erősítette meg az őrizetbe vételről szóló híreket.
Najim Laachraouit nagy erőkkel kereste a rendőrség, miután a biztonsági kamerák rögzítették, amint a két öngyilkos merénylő társaságában tartózkodott előző nap a repülőtéren. Feltehetőleg ő is pokolgépet rejtett el a poggyászában, azonban pánikba eshetett, és végül nem robbantotta fel magát, hanem elmenekült.
2. frissítés: mégsem fogták el...
Tart a hajsza Belgiumban a tegnapi robbantások még szökésben lévő szervezői után. Több terroristát már azonosítottak, de néhány esetben még csak találgatnak a nyomozók, hogy kinek mi lehetett a szerepe. A hatóságok felülvizsgált adatai szerint 31 halálos áldozata és több mint 250 sérültje van a támadásoknak. Az is kiderült, hogy szoros összefüggés van a párizsi támadók és a mostani gyilkosok között.
A kedd este közzétett fotó (ld. fent), amelyet azóta százmilliók láthattak a tévécsatornákon, illetve az interneten, a repülőtéri robbantás előtti percekben készült.
A sporttáskák robbanóanyaggal voltak tele. A két fekete kabátos férfi öngyilkos merénylő, többen felhívták rá a figyelmet, hogy csak a bal kezükön van kesztyű, talán ott lehetett a detonátor.
A harmadik férfi táskája nem robbant fel: feltételezések szerint vagy megijedt, vagy nem is öngyilkos merényletre készült, ezért is álcázhatta magát kalappal és szemüveggel.
Azonosították Laachraouit is
A bal oldali férfi lehet Najim Laachraoui. Kora este egy belga rendőrségi forrás ugyanis az AFP francia hírügynökséggel azt közölte, hogy Laachraoui volt a második, eddig azonosítatlan öngyilkos merénylő, aki kedden felrobbantotta magát a brüsszeli nemzetközi repülőtéren.
A középső Ibrahim el-Bakraoui, őt már korábban azonosították. Ő is a repülőtéren robbantotta fel magát. Korábbi, köztörvényes bűncselekmények miatt már ismerték a hatóságok.
A jobb oldali, világos kabátban látható harmadik férfiról sokáig feltételezték, hogy talán ő lehet Najim Laachraoui, ám most megerősítést nyert, hogy mégsem ő az.
Ő még szökésben lehet, de a hatóságok szinte biztosra veszik, hogy vannak még társaik.
Zoom
Najim Laachraoui egyébként a gyanú szerint a bevándorlókkal együtt jöhetett vissza Szíriából Európába, és Budapesten vehette fel szeptemberben Salah Abdeslam, vagyis a párizsi támadás főszervezője.
Ő bérelte álnéven azt a lakást, amelyben Abdeslamot elfogták.
Ibrahim el-Bakraoui
A három replőtéri robbantót ábrázoló fényképen a középső embert az ujjlenyomata alapján tudták azonosítani, ő az egyik, aki felrobbantotta magát, Ibrahim el-Bakraoui, 1986. október kilencedikén született Brüsszelben, belga állampolgár.
Zoom
Khalid el-Bakraoui
A repülőtéren robbantó, a biztonsági kamera képén középen látható Ibrahim testvére - Khalid el-Bakraoui - robbanthatott a belvárosban, a metróban.
Zoom
A rendőrség mindkét testvért ismerte, egyikük fegyverrel lopott autót, másikuk rendőrökre lőtt korábban.
A börtönben radikalizálódhattak, és az elmúlt években már komoly dzsihadista kapcsolatokkal rendelkeztek, egyikük Szíriában is járt. (De persze hagyták, hogy tegyen, amit csak akar - a szerk.)
Ibrahim egy hátrahagyott üzenetében testvéreként említi Abdeslamot.
Egyelőre nem egyértelmű, hányan voltak a merénylők. Korábban egy taxis vallotta azt a rendőröknek, ő hozta a repülőtérre őket. Később az ügyészségen két autót azonosítottak, amelyekben szintén érkezhettek a merénylőkkel kapcsolatban álló emberek.
A kocsik egy török származású fiatalember tulajdonában vannak, feltételezhetően az egyikben utaztak a metróállomás elleni akciót elkövetők, akik ki sem szálltak a repülőtéren, hanem egyből visszatértek Brüsszelbe.
Brüsszel Andrelecht nevű negyede lehetett az egyik helyszín, ahol előkészítették a repülőtér és a metróállomás elleni merényleteket.
Egy lakásban találtak olyan anyagokat, amelyekből a robbanószereket előállíthatták, egyebek mellett acetont és hidrogén-peroxidot.
Ezekből készültek a párizsi merényleteknél használt robbanóövek is, amiket a dzsihadisták maguk között a Sátán anyjának hívnak.
(MTI - Híradó nyomán)