2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert, Döme napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:36 Feladta magát a csengelei cserbenhagyó16:07 Lehetséges problémák a NATO számára egy orosz konfliktus esetében15:58 A klímaváltozás ellen is felvenné a harcot a NATO-főtitkár15:38 Az SZDSZ egykori sábeszgója szerint a Covid nem finom14:52 Úgy tűnik, Orbán "nagy dolgaiból" csak a pálinkafőzés maradt14:22 Nem jönne jól a megállapodás nélküli kilépés az Egyesült Királyságnak13:44 Szlávik: nem igaz, hogy a maszk nem véd a fertőzés ellen13:18 Inkább zsinagógán kívül javallott idén a jóm-kipúri baromfi-abuzálás12:55 Orbán Viktor boldog születésnapot kívánt az ENSZ-nek12:36 Jereván: Azerbajdzsán örmény polgári célpontokra támadott, két helikoperük és három drónjuk bánta12:19 Fehérorosz külügyér: a szomszédok káoszba és anarchiába próbálják sodorják az országot11:58 Három montenegrói városban hétfőtől kevésbé lesznek vidámak az éjjelek11:35 Zajlanak az önkormányzati választások Romániában és Erdélyben11:21 Fogolycserében állapodtak meg Jemenben11:02 Népszerű a VírusRadar
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Abortuszbarát hepajt tartottak Varsóban - feministák és baloldaliak szervezték az újabb hiánypótló demonstrációt

Reklám

Tüntetők ezrei tiltakoztak ismét Varsóban szombaton a lengyel abortusztörvény szigorítása ellen, amely már így is az egyik legszigorúbb Európa-szerte.
A fővárosban és más lengyel városokban tartott tiltakozó akciókra egy új abortuszpárti csoport szólított fel, amely ellenzi a magzatgyilkosságok szabályozásának a püspöki kar elnöksége által szorgalmazott szigorítását, illetve a lengyelországi életvédő egyesületek által követelt teljes betiltását. Utóbbi szervezetek nemrég aláírásgyűjtést kezdeményeztek egy ilyen értelmű törvényjavaslat támogatására.
A fővárosban mintegy 8000 ember gyűlt össze a parlament alsóháza, a szejm előtt a demonstrációt szervező Visszavenni a Választást nevű csoport becslése szerint.
A csoport több feminista szervezetet és baloldali pártot tömörít magába.
Zoom
"Elég volt" skandálták a tüntetők, akik közül sokan dróthuzalból készült vállfát tartottak a kezükben, emlékeztetve arra, hogy korábban ilyeneket használtak a törvényen kívüli magzatelhajtásokhoz.
Egy tüntető a kormányfő, Beata Szydlo képét tartotta a magasba, amelyen a következő felirat állt: "A pokolban külön hely van azoknak a nőknek fenntartva, akik nem támogatják nőtársaikat."
Az 1993-ban elfogadott, a magzat védelméről szóló lengyel törvény értelmében az abortusz abban az esetben megengedett, ha a terhesség nemi erőszak következménye, az anya élete veszélyben forog vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. Az első esetben a beavatkozás a magzat 12 hetes koráig, az utóbbi kettőben 24 hetes koráig végezhető el.
Az abortuszellenes szervezetek törvényjavaslata a nemi erőszak és a magzat deformációja esetében is tiltaná a terhesség megszakítását, s azt csak akkor engedélyezné, ha másképp veszélybe kerül az anya élete. A törvény megszegéséért járó maximális büntetést a jelenlegi két évről öt év szabadságvesztésre emelnék.
A kezdeményezést mind a kormányfő, mind pedig Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt elnöke támogatná. Ahhoz, hogy a parlament elé kerüljön, a 100 ezer aláírónak kell támogatnia a törvényjavaslatot.
Az ellenzők is aláírásgyűjtésbe fogtak egy ellentétes előjelű beterjesztéshez, amely a terhesség harmadik hónapjáig liberalizálná az abortuszt.
Feminista szervezetek becslése szerint évente 100-150 ezer lengyel nő esik át titokban végrehajtott művi terhességmegszakításon, amelyet odahaza vagy német, szlovák, osztrák klinikákon hajtanak végre.
Az engedélyezett magzatgyilkosságok száma a 38 milliós országban évente 700 és 1800 között van.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready