Barack Obama az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki felkeresi Hirosimát, ahol Harry Trumannak, az Egyesült Államok akkori vezetőjének utasítására először vetették be az atombombát a második világháború végnapjaiban. A hirosimaiak azonban nem számíthatnak bocsánatkérésre.
Megérkezett Barack Obama amerikai elnök repülőgépe az Ivakuni melletti légibázisra, amely alig negyven kilométerre található a hirosimai Béke emlékparktól – írja a The New York Times. Az esemény azért is számít rendkívülinek, mert eddig egyetlen hivatalban lévő amerikai elnök sem látogatott Hirosimába, hogy lerója tiszteletét az áldozatok előtt. Ezen a helyen vetettek be ugyanis először atombombát a második világháború végnapjaiban, 1945. augusztus 6-án.
A mostani látogatást rendkívüli készülődés előzte meg: a Japán nyugati részén fekvő városban több mint négyezer rendőr és szigorú óvintézkedések hivatottak szavatolni a magas rangú vendégek biztonságát. A nap folyamán az amerikai elnök felkeresi a Béke Emlékmúzeumnak és a hirosimai atomcsapást átvészelő, annak jelképévé váló Genbaku-dómnak otthont adó parkot, és jó idő esetén itt tartják a szabadtéri megemlékezést is.
A rendezvényen a második világháború végnapjaiban elkövetett hirosimai és nagaszaki atomcsapás sugárfertőzött túlélői, illetve a viszonylagos egyensúly kedvéért volt amerikai hadifoglyok is részt vesznek. A megemlékezésen virágcsokrokat helyeznek el a 140 ezer hirosimai halálos áldozat emléktáblája előtt.
Obama elnök a látogatását azzal kezdte, hogy beszédet mondott az Ivakuni melletti haditengerészeti légibázison. Itt nemcsak amerikai katonák állomásoznak, hanem a japán Tengerészeti Önvédelmi Erők is, így Obama őket is köszöntötte a beszédében, majd jelezte: a csendes-óceáni térség kulcsfontosságú régió Amerika számára.
Sajátos japán vélemény: nem kell bocsánatkérés, mert Japán agresszor volt, az USA-nak meg kellett állítania
Már több száz ember gyűlt össze a Béke emlékpark előtt, ahová nemsokára megérkezik Barack Obama elnök – írja a The New York Times. A nagy eseményre már órák óta várnak a helyi iskolások és a hivatali dolgozók, akárcsak az atombomba-támadás túlélői. Közülük sokan elmondták: hálásak Obamának azért, hogy hivatalban lévő amerikai elnökként idelátogat.
Egy 84 éves túlélő, Dzsitszuo Mizuta így nyilatkozott a lapnak: nagyon boldog, hogy Obama eljön Hirosimába, és nem várja, hogy az amerikai elnök bocsánatot kérjen. Hasonlóan nyilatkozott egy 17 éves iskolás, Tamimi Kato is, aki szerint néhányan ugyan elvárnák, hogy Obama bocsánatot kérjen, de ő ezzel nem ért egyet. „Japán is agresszor volt. Az Egyesült Államok az egyetlen, amely megállította Japánt, hogy az még több más nemzetiségű embert öljön meg” – fogalmazott.
Mások szerint a két atombomba mégiscsak megérne egy szánombánomot
Nem mindenki ért egyet azzal, hogy Obamának nem kell bocsánatot kérnie. A Hirosimára és Nagaszakira mért amerikai atomcsapások túlélőit képviselő egyik csoport egy hete arra buzdította az amerikai elnököt, hogy a hirosimai látogatásakor kérjen bocsánatot és hallgassa meg a túlélők – japánul: hibakusák – történeteit.
Fudzsimori Tosiki, az egyik túlélő akkor azt mondta: kínosnak tartotta, amikor a helyi és központi kormánytisztviselők kijelentették, hogy a hibakusák nem várnak bocsánatkérést. Hozzátette, a túlélők azt akarják, hogy Obama tudjon arról, szenvedéseik nem korlátozódnak az azonnali károkra és a látható, fizikai sebekre. Más japánok részéről megkülönböztetés érte őket a munkahelyükön, a családi életükben és az élet egyéb más területein is – jegyezte meg Fudzsimori, aki egyéves volt a bomba ledobásakor, és csak hajszálon múlott, hogy életben maradt.
A japán kormány mintegy 180 ezer hibakusát tart számon. Közülük sokan a sugárzáshoz kapcsolódó betegségektől szenvednek, az egészségügyi kockázatok miatt pedig nem házasodtak meg és nem vállaltak gyereket.
(MNO)