Berlinben, az egykor német volt szövetségi főváros egyik jelképének számító Alexanderplatz közelében húzódik meg az evangélikus Mária-templom, ahol közel egy héttel ezelőtt először kerülhetett sor két buzeráns egyházi esküvőjére. A Berlin/Brandenburg Régióban az azonos neműek csak 2016. július 1-től köthetnek templomi házasságot, miután az Evangélikus Egyház Berlin-Brandenburg-Sziléziai Oberlausitz egyházkörzet (EKBO) szinódusa 91 igennel, négy tartózkodással és tíz ellenszavazattal még az idén áprilisban úgy döntött, hogy az evangélikus egyház is összeadhatja őket – írja lelkendezve a Berliner Morgenpost.
Zoom
Isten színe előtt - „keresztény” papok asszisztálásával (fotó: Wolfram Kastl)
A Berliner Morgenpost című lap beszámolója szerint a berliniek számára a múlt hét péntekén újdonságszámba ment a Karl Liebknecht utcában álló evangélikus Mária-templomban lezajlott „azonos neműek esküvője” (a keletnémet kommunisták 1947-ben keresztelték át az addig Vilmos császár utcát a Németországi Kommunista Párt zsidó megalakítójáról Karl Liebknecht utcára, az egyesített Németország politikai vezetése pedig mindent hagyott a régiben... – S. S.) Az idén július 1-je óta hatályos evangélikus egyházi rendelkezésnek köszönhetően Isten színe előtt is kimondhatta a boldogító igent egy Sven Kretschmer és Tim Kretschmer-Schmidt nevű személy.
A laptudósító hozzáfűzi: a most már egyházilag is férj és feleség 2016 júniusa óta élt bejegyzett élettársi kapcsolatban, ám alig egy hónapos várakozás után már teljesült is azon vágyuk, hogy Isten színe előtt is kimondhassák a boldogító igent. Az ifjú feleség, Tim Kretschmer-Schmidt egyébként az evangélikus egyházközösség pedagógusa (sic!), aki a férjével, Svennel együtt már karácsony óta tervezte a templomi esküvőt. Az ifjú házasok a lap tudósítójának elmondták, hogy „egy teljesen normális esküvői istentiszteletre” került sor a Mária-templom falai között (Ein ganz normaler Traugottesdienst…) A Berliner Morgenpost végül elégedetten megjegyezte, hogy a Berlin-Brandenburg közszolgálati rádióállomás elsőként számolt be a a Mária-templomban megejtett esküvőről.
Sepp Stuttgarter – Kuruc.info