Megelőzte az Angela Merkel német kancellár vezette (ál)Kereszténydemokrata Uniót (CDU) a vasárnapi mecklenburg-elő-pomerániai tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson a berlini vezetés migránssimogató politikáját élesen bíráló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt az urnazárás után megjelent első becslések szerint.
Az AfD első alkalommal indult a Landtag-választáson, és az országos köztelevíziók (ARD, ZDF) megbízásából készült eredménybecslések alapján a szavazatok 21-21,5 százalékát szerezte meg, ami 17 helyet jelent a 71 tagú schwerini Landtagban.
Zoom
Az első helyen a CDU nagyobbik koalíciós partnereként 2006 óta kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) végzett a szavazatok 30-30,5 százalékával.
A CDU az SPD és az AfD mögé, a harmadik helyre szorult, a szavazatok 19-20 százalékát szerezte meg, támogatottsága tovább csökkent a legutóbbi, 2011-ben tartott választáson szerzett 23 százalékhoz képest, amely a párt eddigi legrosszabb eredménye volt.
A 2013-ban alapított AfD még soha nem előzte meg a CDU-t tartományi vagy egyéb választáson.
Frissítés: Zsugorodó néppártok, kieső NPD
Az SPD-CDU koalíció a becslések alapján fennmaradhat, a két párt 40 képviselő támogatására támaszkodó kormányt alakíthat a schwerini Landtagban, ahol legkevesebb 36 képviselő támogatása szükséges a többséghez.
A negyedik helyen a posztkommunista Baloldal végzett 12,6 százalékkal, a 2011-ben szerzett 18,4 százalék után. A liberális Zöldek támogatottsága a 2011-es 8,7 százalékról a bejutási küszöb szintjére, 5 százalékra süllyedt, egyelőre bizonytalan, hogy megőrzik-e képviseletüket. Amennyiben ez nem sikerül, Mecklenburg-Elő-Pomeránia lesz az egyetlen tartomány, ahol a Zöldek nincsenek jelen a helyi törvényhozásban.
A zsidó sajtó által neonáciként elismert Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) a 2011-es 6 százalék után 3,4 százalékot szerzett az eredménybecslések szerint, vagyis kiesett a Landtagból. Amennyiben a hivatalos végeredmény is 5 százalék alatt lesz, az NPD egyetlen tartományban sem rendelkezik majd képviselettel.
A választási részvétel 60,9 százalékos volt, nagymértékben emelkedett a 2011-es 51 százalékhoz képest. Az eredménybecslések alapján az újonc AfD-t leszámítva az összes párt támogatottsága csökkent.
Az AfD súlyos csapást mért a kancellárra
Frauke Petry, az AfD társelnöke Schwerinben az urnazárás utáni első nyilatkozatában a ZDF-nek azt mondta, a párt sikere jól mutatja, hogy a "zsugorodó egykori nagy néppártok" - a CDU és az SPD - elveszítették a kapcsolatot a választókkal. Ezt jelzi az is, hogy az AfD sok olyan embert mozgósított, akik korábban nem vettek részt a Landtag-választáson. Az eredményben nagy szerepe van Angela Merkel "katasztrofális menekültpolitikájának" - mondta Frauke Petry, hozzátéve, hogy az AfD súlyos csapást mért a kancellárra a saját "törzstartományában", és az eredmény már azt a kérdést is felveti, vajon meg tudja-e őrizni egyéni mandátumát a 2017-es Bundestag-választáson. Az AfD társelnöke azt is elmondta, hogy pártja ellenzéki szerepre készül a tartományi gyűlésben.
Szalonképes szélsőjobb
A CDU főtitkára, Peter Tauber a párt berlini székházában tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a mecklenburg-elő-pomerániai kormány kiváló munkát végzett, a választók jelentős részét azonban nem ez mozgatta, hanem az, hogy kifejezésre juttassa elégedetlenségét a "menekült"válság kezelésével kapcsolatban. Van azonban egy mélyebb oka is a választási eredményeknek, mégpedig az emberek egy részének félelme a "leszakadástól". Ez az aggodalom annak ellenére jelentkezik, hogy az ország újraegyesítése óta Mecklenburg-Elő-Pomeránia is sokat fejlődött, és ezek az eredmények nincsenek veszélyben. Egyetlen pártnak sem sikerült eloszlatni ezt a félelmet, és egyetlen párt sem tudott nyugalmat, bizakodást sugározni, ennyiben "mindenki veszített" - beszélt félre a CDU főtitkára. Hangsúlyozta: a jövőben jobban el kell magyarázni, hogy a politika mit miért tesz és miként halad előre az emberek gondjainak megoldásában. Az AfD nem is törekszik a gondok megoldására, "csak szítja a tiltakozást, játszik a félelmekkel, és fellépésével, nyelvezetével szalonképessé tesz szélsőjobboldali nézeteket" - tette hozzá Peter Tauber.
Terelés a nyugdíjminimummal
Sigmar Gabriel alkancellár, az SPD elnöke a párt berlini székházában tett nyilatkozatában hangsúlyozta: mecklenburg-elő-pomerániai választás után az a kérdés, miként lehet gondoskodni arról, hogy az emberek "dühe és elbizonytalanodása" ne az AfD-nek adjon felhajtóerőt. A politikának biztonságot kell nyújtania az embereknek, méghozzá nemcsak védelmet a bűnözés és a terrorizmus ellen, hanem szociális biztonságot is, ezért a szövetségi kormányt alkotó koalíciónak - a CDU/CSU pártszövetségnek és az SPD-nek - ki kell dolgoznia egy "szolidaritási paktumot", amely a többi között nyugdíjminimum bevezetéséről szól - mondta Sigmar Gabriel.
Hétfői frissítések: Előzetes hivatalos végeredmény: Merkelék az AfD mögött
Németországban a szociáldemokrata párt (SPD) végzett az első helyen, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) pedig a berlini vezetés elárasztási politikáját élesen bíráló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt mögé szorult a vasárnapi mecklenburg-elő-pomerániai tartományi törvényhozási választáson a hétfő hajnalban közölt előzetes hivatalos végeredmény szerint.
A választási bizottság adatai alapján az újonc AfD-n kívül a tartományi gyűlés valamennyi pártjának támogatottsága csökkent a legutóbbi, 2011-ben tartott választáshoz képest.
Az SPD a szavazatok 30,6 százalékát szerezte meg, ami 5 százalékos visszaesés az öt évvel ezelőtti 35,6 százalékhoz viszonyítva. A 2013-ban alapított és Mecklenburg-Elő-Pomerániában első alkalommal induló AfD 20,8 százalékos eredménnyel jutott be a schwerini Landtagba. A párt így már a 16-ból 9 tartományban rendelkezik helyi törvényhozási képviselettel.
A Nemzeti Front és az FPÖ gratulált
Az eredményhez Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője és Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke is szinte azonnal gratulált.
A CDU a szavaztok 19 százalékával a harmadik helyen végzett, 4 százalékponttal elmaradva eddigi legrosszabb mecklenburg-elő-pomerániai eredményétől, a 2011-es 23 százaléktól. Angela Merkel pártja eddig soha nem végzett még az AfD mögött tartományi választáson.
Mecklenburg-Elő-Pomeránia a pártelnök-kancellár szűkebb politikai hazája; a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson 1990 óta mind a hét alkalommal a tartomány északi, tengerparti térségében fekvő egyik egyéni választókerületben szerzett mandátumot.
A negyedik a posztkommunista Baloldal a szavazatok 13,2 százalékával, ami 5,2 százalékos visszaesés 2011-hez képest.
Kizúgtak a Zöldek
A liberális Zöldek nem érték el az 5 százalékos bejutási küszöböt, 4,8 százalékos - az öt évvel ezelőttihez viszonyítva 3,9 százalékkal gyengébb - eredménnyel kiestek a tartományi gyűlésből. Így Mecklenburg-Elő-Pomeránia az egyetlen tartomány, ahol a párt nem rendelkezik helyi törvényhozási képviselettel.
És sajnos az NPD is
Távozik a Landtagból a Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) is, amely a 2011-es 6 százalék után 3 százalékot szerzett. A zsidó média által neonáciként elismert párt így már egyetlen tartományi parlamentben sincs jelen.
Az 1,33 millió választó 61,6 százaléka adta le szavazatát. Öt évvel ezelőtt 51 százalék volt a részvételi arány. A 71 tagú schwerini Landtagban az SPD 26 mandátumot szerzett, frakciójának létszáma 1 fővel csökkent. Az AfD 18 képviselőt küldhet a tartományi gyűlésbe. Sikerének értékét növeli, hogy 3 mandátumot egyéni választókerületben szerzett.
A CDU 3 képviselői helyet veszített, frakciója 16 fős lesz. A Baloldal 3 mandátumot veszített, 11 képviselőt küldhet a Landtagba.
A 2006 óta a CDU-val kormányzó SPD ismét alakíthat többségi támogatásra támaszkodó kormányt eddigi koalíciós társával, de szűk többséget a Baloldallal is szerezhet a Landtagban. Az SPD és a Baloldal elődszervezete - PDS, a keletnémet állampárt utódpártja - 1998-tól 2006-ig együtt kormányozta a volt NDK területén, Németország észak-keleti részén fekvő tartományt.
Az 1,6 millió lakosú, 23 ezer négyzetkilométer területű, ritkán lakott - négyzetkilométerenként 70 fős népsűrűségű - Mecklenburg-Elő-Pomeránia a legkevésbé fejlett tartományok közé tartozik. Az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) tavaly 24 932,2 euró volt, amivel az utolsó helyre került a 16 német tartomány rangsorában.
A munkanélküliség ugyan jelentősen csökkent a most véget érő ciklusban, de még mindig 9 százalékos, ami a 6,1 százalékos országos munkanélküliségi ráta másfélszerese. Főleg a viszonylag kevés munkalehetőségnek tulajdonítható, hogy a tartomány lakossága 300 ezer fővel csökkent az ország újraegyesítése óta.
2. frissítés: A Jobbik gratulál az Alternative für Deutschland pártnak a tartományi választáson elért sikerekhez
A Jobbik Magyarországért Mozgalom örömmel értesült arról, hogy az Alternative für Deutschland párt a húszszázalékos lélektani határt is meghaladva a második erőként végzett a Mecklenburg–Elő-Pomeránia tartományban megtartott választásokon - írja közleményében Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője. Alább a folytatás.
Az AfD mostani és korábbi eredményei nemcsak egy párt, de egy szemléletmód sikerét is jelentik. A Szász-Anhalt és Baden-Württemberg tartományokban elért eredmények után most ismét bebizonyosodott: az emberek a lejáratódott XX. századi elitek helyett új, a valós problémákra választ kereső erőket szeretnének látni a politikai életben.
Igen beszédes az a tény, hogy a migránsok áradatát Európára szabadító Angela Merkel pártja éppen a kancellár „saját tartományának” számító Mecklenburg–Elő-Pomerániában szenvedett történelmi vereséget az AfD-től, mely noha csak a második helyet érte el, növekvő népszerűségének köszönhetően a választás győztesének tekinthető.
Reményünket fejezzük ki, hogy az AfD újabb sikere csak egy állomása annak az útnak, mely a szövetségi választásokon való győzelemig vezeti majd a Németország számára valódi alternatívát kínáló erőt. Meggyőződésünk, hogy a XX. század hamis vitáiban elszürkült, maguk mögött egy válságoktól szenvedő kontinenst hagyó régi pártok helyére mind több országban, köztük Magyarországon is új, az európai emberek érdekeit néző erők lépnek majd.
Korábban írtuk: Megkezdődött a tartományi választás Mecklenburg-Elő-Pomerániában
Tartományi törvényhozási (Landtag-) választás kezdődött vasárnap reggel a németországi Mecklenburg-Elő-Pomerániában.
A Németország északkeleti részén, a volt NDK területén fekvő tartományban az országos átlaghoz képest kevés menedékkérő és más jogállású külföldi él, de a kampány legfontosabb témája a helyi ügyek mellett mégis a menekültpolitika és a bevándorlás volt, és az a legnagyobb kérdés, hogy az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) a berlini vezetés menekültügyi politikáját élesen bíráló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt előtt vagy mögött végez-e.
Zoom
Az utolsó közvélemény-kutatás szerint mindkét párt 22 százalékot szerezhet. Ez a CDU-nak újabb kudarc lenne, azt jelentené, hogy az előző, 2011-es Landtag-választáson elért, történelmi mélypontot jelentő 23 százalékhoz képest is tovább csökkent a támogatottsága. Még súlyosabb lenne a kudarc, ha a párt a tartományban először induló - 2013-ban alapított AfD mögött végezne. Ezzel szemben az AfD-nek az is hatalmas siker lenne, ha első próbálkozásra annyi szavazatot szerezne, mint a CDU, és még nagyobb diadal lenne, ha megelőzné Angela Merkel pártját.
A ZDF országos köztelevízió Politbarometer nevű kutatássorozatának augusztus 31-én és szeptember 1-jén felvett adatai alapján a legtöbb szavazatot a tartományban különböző koalíciós összetételben 1994 óta - 2006 óta a CDU-val - kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) szerezheti. A párt a szavazatok 28 százalékára számíthat, a 2011-ben szerzett 35,6 százalék után.
Az SPD, a CDU és az AfD után a Baloldal következhet, támogatottsága a 2011-es 18,4 százalékról 13 százalékra gyengülhet. A Zöldek 6 százalékot szerezhetnek, az öt évvel ezelőtti 8,7 százalék után.
Más párt várhatóan nem lépi át az 5 százalékos bejutási küszöböt. Jelentősebb támogatottsággal még a liberális FDP rendelkezik, de csak 3 százalékon áll a Politbarometer-kutatás szerint. Az összes többi induló együttvéve a szavazatok 6 százalékát szerezheti meg. Ez azt is jelenti, hogy kiesik a Landtagból a széles körben neonácinak tartott, és tartományi törvényhozási képviselettel kizárólag Mecklenburg-Elő-Pomerániában rendelkező Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD), amely 2011-ben még 6 százalékot szerzett.
A szavazóhelyiségek reggel 8 órakor nyíltak meg, 1,33 millióan szavazhatnak. Listát 17 párt állított. A schwerini Landtag 71 képviselői helyére listán és a 36 egyéni választókerületben összesen 389-en pályáznak, köztük 99 nő. A legfiatalabb jelölt 19 éves, a legidősebb 81 éves.
Az urnákat 18 órakor zárják, ezután az országos köztelevíziók (ARD, ZDF) közlik eredménybecsléseiket. A szavazatszámlálás várhatóan késő estig tart az 1698 szavazókörben.
Az 1,6 millió lakosú Mecklenburg-Elő-Pomeránia a legkevésbé fejlett tartományok közé tartozik, az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) tavaly 24 932,2 euró volt, amivel az utolsó helyre került a 16 német tartomány rangsorában. A munkanélküliség ugyan jelentősen csökkent a most véget érő ciklusban, de még mindig 9 százalékos, ami a 6,1 százalékos országos munkanélküliségi ráta másfélszerese. A tartomány lakossága 300 ezer fővel csökkent az ország újraegyesítése óta. A külföldi állampolgárok aránya 3,7 százalékos, míg az országos átlag 10,5 százalék.
(MTI nyomán)