Az ecuadori hatóságok megerősítették, hogy korlátozták az ország londoni nagykövetségén tartózkodó Julian Assange számára az internethez való hozzáférést, mert az általa alapított kiszivárogtató portál, a WikiLeaks újabb titkos anyag közzétételével akart "beavatkozni" az amerikai elnökválasztásba. A WikiLeaks szombaton közölte, hogy Assange-nak nincs hozzáférése az internethez, Washington pedig tagadta, hogy ehhez bármi köze lenne.
Zoom
"Szuverén jogával élve Ecuador ideiglenesen részlegesen korlátozta a nagy-britanniai nagykövetségén lévő berendezéseinek (internet)használatát (Assange számára)" - tudatta kedden honlapján az ecuadori külügyminisztérium. A tárca közölte, hogy az utóbbi hetekben a Wikileaks nagy mennyiségű dokumentumot tett közzé, amelyek befolyásolhatják az egyesült államokbeli elnökválasztási kampány kimenetelét, és ezért kizárólag a WikiLeaks viseli a felelősséget.
"Ecuador tartja magát a más államok belügyeibe való be nem avatkozás elvéhez, megpróbálja nem befolyásolni a folyamatban lévő választási eljárásokat, és nem támogatni senkit se az elnökjelöltek közül" - áll a dokumentumban.
Az Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodó Assange október 4-én jelentette be videokapcsolaton keresztül tartott berlini sajtóértekezletén, hogy egymillió, három ország kormányát érintő újabb dokumentumot szivárogtat ki a portál még az amerikai elnökválasztás előtt, és a kiszivárogtatások között lesznek jelentősebbek, egyebek között a háborúval, a fegyverekkel, az olajjal kapcsolatosak, a Google internetes vállalatról, valamint az amerikai elnökválasztásról szólók.
A WikiLeaks azóta napi rendszeresség hoz nyilvánosságra ezerszámra különféle dokumentumokat, és adagolva teszi közzé Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt kampánystábját vezető John Podesta meghackelt elektronikus levelezéseit, amelyek között sok olyan információ is szerepel, mely a választási hadjáratára nézve kedvezőtlen.
Az ecuadori külügyminisztérium keddi közleményében leszögezte, hogy az Assange-nak adott politikai menedékjog továbbra is érvényben van.
(MTI)
Korábban írtuk: Kikapcsolták az internethozzáférést Julian Assange-nál, a Wikileaks alapítójánál, nem sokkal azután, hogy újabb adagot tettek közzé Clintonné munkatársainak levelezéséből.
Assange 2012 óta Ecuador londoni nagykövetségén él, ahová azért menekült, hogy elkerülje a kiadatást, miután egy svéd nő feljelentette nemi erőszak miatt.
A Wikileaks Twitteren tudatta, hogy alapítójuk internetkapcsolatát megszüntették, a nagykövetség azonban nem kommentálta a dolgot.
A szervezet a múlt szerdán hozott nyilvánosságra újabb 1200 elektronikus levelet, állítólag valamennyi az amerikai demokraták kampányfőnöke, John Podesta magán email-fiókjából származik.
Assange a hónap elején jelentette be, hogy egymillió újabb, három ország kormányát érintő dokumentumot szivárogtat ki a WikiLeaks még az amerikai elnökválasztás előtt.
(Origó)