Több mint 80 humanitárius szervezet szólította fel hétfőn az ENSZ tagállamait, hogy a Szíriában játszott szerepe miatt Oroszország ne kerülhessen be újra a világszervezet Emberi Jogi Tanácsába. Jelenleg ugyanis tagja a testületnek.
A "civil" szervezetek – közöttük a Human Rights Watch emberi jogi, a CARE International segély- és a Refugees International migránsokat pátyolgató szervezet – a 47 tagú testület 14 új tagjának megválasztása előtt nyújtotta be a kezdeményezést.
A "kelet-európai" országoknak fenntartott két helyért Oroszország, Horvátország és Magyarország verseng.
Az aláíró szervezetek arra kérik az ENSZ tagállamait, “vegyék fontolóra, hogy az Oroszország által Szíriában játszott szerep, amely mindenekelőtt polgári személyek és polgári célpontok elleni rendszeres katonai tevékenységek támogatásában és indításában merül ki, lehetővé teszi-e, hogy Moszkva az emberi jogokkal megbízott legfontosabb ENSZ-intézményben foglaljon helyet”.
Az ENSZ-közgyűlés pénteken választja meg az Emberi Jogi Tanács 14 új tagját, amelynek a hároméves mandátuma 2017-ben kezdődik.
A választás regionális alapon történik, a jelölteket a térségek választják ki, ha nincs vetélytársuk, a megválasztásuk gyakorlatilag eldöntött kérdés. Kína és Szaúd-Arábia várhatóan egy-egy helyet kapnak regionális csoportjukban, mert ez utóbbiak annyi jelöltet állítottak, ahány helyük van a tanácsban. Ez a helyzet Irak és Japán esetében is.
Brazília, Kuba és Guatemala a Latin-Amerikának szánt két helyért verseng, Egyiptom, Ruanda, a Dél-afrikai Köztársaság és Tunézia várhatóan Afrikát képviseli a testületben. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a nyugati országoknak fenntartott két helyért indul.
(MTI nyomán)