Egy Blackburnben született brit újságíró készített riportot szülővárosa muszlimjairól, ahol ellentmondásos tapasztalatokat gyűjtött. Véleménye szerint a muszlimok – ellentétben más bevándorló csoportokkal – nem integrálódnak, így két város alakult ki párhuzamosan a településen.
„Mi a f…t keresel itt?” – kérdezte kihajolva az autóból néhány fiatal muszlim bevándorló az Express.co.uk hírigazgatójától, Paul Baldwintól. Az újságíró, aki a Blackburn város szülötte, hazalátogatott, hogy riportot készítsen a településről, hogy működik a gyakorlatban az integráció, a multikulturális társadalom, miként tudnak együtt élni az őslakosok és a bevándorlók. (Korábbi cikkében a lap a fehér lakosság arányának drasztikus csökkenéséről írt.) Baldwin persze mentegetőzött is, hogy a fenti esetet ritkán tapasztalta, ugyanakkor szinte mindig gyanakodva méregették eleinte, amikor kérdezősködni kezdett.
Egyik interjúalanya szerint sokkal tisztább formában létezik az iszlám, mint az anyaországban, ahonnan eljött. Szerinte a nyugatias iszlám sokkal jobban adja vissza vallásának lényegét.
Naseem, a fiatal muzulmán hangsúlyozza, az iszlám a béke vallása, és kihangsúlyozza, hogy elutasítja az Iszlám Államot. Naseem is elmesélt egy általa átélt esetet is, amikor fehér férfiak inzultálták verbálisan, és azzal fenyegették, hogy fejbe vágják egy üveggel. A fiatal muszlim, ugyanakkor állítja:
az iszlám a világ leggyorsabban terjedő vallása: „semmi sincs, ami megállítana minket”.
Egy másik "fiatal", Mohamed kezdésként elismeri, hogy korábban kisebb bűncselekmények miatt gyakran meggyűlt a baja a rendőrséggel. Mohamed amondó, hogy míg korábban a megélhetés és a munka miatt jöttek muzulmán bevándorlók az Egyesült Királyságba, mostanában már például hittudósok érkeznek Blackburnbe, kimondottan az iszlám miatt. „Ha a világ legjobb ételeire vagy kíváncsi, Párizsba kell menned, ha az iszlámot szeretnéd tanulmányozni, akkor viszont Blackburnbe” – tette hozzá, bár Párizs ez utóbbihoz is jó példa lett volna...
Blackburn, Anglia:
A riport készítője a Koránról kezdett el beszélgetni a bevándorlóbűnözővel, akinek felemlegette, hogy a muszlimok szent könyve egyes értelmezések szerint konkrét erőszakra buzdít. A válaszadó erre annyit mondott nevetve: kérdezője képmutató, mivel a Biblia is tele van hasonló idézetekkel.
Paul Baldwin itt hozzáteszi, hogy ő valójában ateista, ezzel együtt pedig kifejti, mitől másabbak a muszlim bevándorlók, mint a nem muszlimok. Mivel a városban nőtt fel, így elmondása szerint alaposan ismeri a várost, amelyben mindig is voltak ázsiai negyedek, ír gettók, más egyéb kolóniák. Ám míg egy ír, de még egy lengyel család is rövid idő alatt integrálódott, a muszlimoknak már a sokadik generációja sem teszi ezt. Így szerinte Balckburnben valójában két város van, egy fehér és egy muszlim.
A katolikus iskola összes diákja muzulmán
A szerző beszámolt a helyi Szent Szív Katolikus Iskolában tett látogatásáról, ahol gyakorlatilag az összes diák muzulmán. Az iskola igazgatója viszont nem aggódik, elmondása szerint a világ leggyorsabban terjedő vallása elől nehéz elmenekülni. A riport készítője is úgy látta, hogy a fiatal muszlimokban nem volt felfedezhető a nem muszlimok iránti ellenszenv.
A 63 esztendős, Karachiból származó boltos, Nadeem Siddiqui viszont nem ilyen derűlátó.
„Két város létezik egymás mellet” – jelentette ki Siddiqui, aki úgy véli, a szaúdi pénzek által támogatott helyi muzulmán iskolákat, mecseteket nem ellenőrzi kellőképpen a brit kormány.
Így pedig szabadon taníthatják azokban a gyűlöletet a fiatal muszlimoknak – jelentette ki, majd hozzátette: „ha ezt nem rendezik, akkor elszabadulhatnak az indulatok, zavargások lesznek.”
(MI - Express nyomán)