Putyin egy moszkvai tanácskozáson beszélt a Donald Trumppal folytatott beszélgetéséről.
"Most, hogy az Egyesült Államokban véget ért a választási kampány, és az új elnök hamarosan beköltözik a Fehér Házba, szeretném remélni, hogy esély nyílik a kapcsolatok javítására, amelyek nemcsak a két ország népei számára, hanem a nemzetközi stabilitás és biztonság szavatolása szempontjából is fontosak" - mondta.
Putyin megállapította, hogy a kétoldalú viszony az elmúlt évek során jelentősen megromlott, de szerinte ez nem Oroszország hibájából történt. Az orosz elnök a fórumon elmondta, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel a telefonbeszélgetésük során mindketten egyetértettek abban, hogy "az orosz-amerikai kapcsolatok nem kielégítő állapotát javítani kell".
Putyin sejthet valamit, mert londoni pénzügyi elemzők szerint valószínűleg a gazdasági és pénzügyi szankciók feloldását várják Donald Trumptól, a januárban hivatalba lépő megválasztott amerikai elnöktől az orosz piacok, amelyek a globális feltörekvő térségen belül a legjobb teljesítményt nyújtották novemberben.
"Országunk kész megtenni a ráeső részt ezen az úton" - jelentette ki.
Az orosz elnök még arról beszélt, hogy az összes érintett ország részvételével meg lehet oldani a közel-keleti helyzetet. Külön kiemelte egy széles körű terrorellenes front létrehozását célzó orosz kezdeményezést, rámutatva, hogy ennek nincs alternatívája.
(MTI)