A Buzzfeed News című amerikai portál szerdán teljes terjedelmében közölte a Donald Trumpról szóló részletes hírszerzési jelentést, amelynek hitelességét egyelőre nem igazolták, és amelyet - meg nem erősített hírek szerint - egy, a szakmájában elismert, de már visszavonult brit kém írt. Christopher Steele korábban a brit titkosszolgálat kötelékében dolgozott, Moszkvában és Párizsban is.
Georg Spöttle az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: ez egy kabátlopási ügy, ellopták a kabátom, de a hír már úgy jön vissza, hogy én loptam a ruhatárban. Felhívta a figyelmet, hogy a megválasztott elnök szennylapnak nevezte a Buzzfeedet.
A biztonságpolitikai szakértő szerint meg akarják akadályozni, hogy Trump úgy jelenjen meg a nyilvánosság előtt, mint egy szimpatikus, karakán, korrekt ember. Trumpot azonban nem kell félteni, „nem egy matyó hímzés” – fogalmazott.
Bírálói azzal érvelnek, meg kell akadályozni, hogy az Egyesült Államok elnöke Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az ölebe legyen. Igyekeznek a Moszkva-közelséget, Trump szimpátiáját negatív színben feltüntetni, kihasználni – magyarázta.
Lukóczki Gábor, az MTVA Los Angeles-i tudósítója azt mondta: a brit ügynököt megbízható forrásnak tartják, aki kitanulta a kémkedést, jól ismeri Oroszországot. Érthetőnek tartják, hogy a forrásait nem nevezte meg, hiszen egy titkosszolgálati munkánál ez természetes. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy minden, amit a jelentés tartalmaz, igaz is lenne. Az amerikai titkosszolgálat mindenesetre érdemesnek találta a jelentést, hogy tájékoztassa arról Barack Obama leköszönő és Donald Trump megválasztott elnököt.
A jelentés tartalmát egyébként a CNN is közölte, és más orgánumok is átvették – jegyezte meg.
Georg Spöttle a műsorban azt mondta: Christopher Steele egy privát cég tulajdonosa. Akár lehet egy Soros Györgyhöz közelálló cég is mögötte – hangoztatta a biztonságpolitikai szakértő, aki emlékeztetett arra, hogy tőzsdei hírek szerint az Amerikában élő zsidó milliárdos egymilliárd dollárt vesztett Donald Trump megválasztásával.
Érdekesnek nevezte azt, hogy Chritopher Steele két napja eltűnt. Ő azt mondta, illegalitásba vonul, mert fél az oroszoktól. Spöttle álláspontja szerint az oroszok nem bántanák Steele-t, mert ha megtalálnák egy golyóval a fejében a Sohóban, akkor egyértelmű lenne, hogy ő szivárogtatott nekik. Lehet, hogy épp azt akarja alátámasztani, valóban létezik egy ilyen dosszié – vélelmezte.
Pogár Demeter, az MTVA moszkvai tudósítója arról számolt be: Oroszországban idézik a Washington Postban megjelent cikket, miszerint Steele-t a demokraták bérelték fel. Oroszországban egyébként – anélkül, hogy azt sugalmaznánk, a dossziénak bármiféle valóságalapja lehet -, bevett szokás politikai ellenfeleket intim együttlétről felvett videókkal sarokba szorítani. Történt ilyen 1999-ben, amikor Jurij Szkuratov főügyészt vették fel két prostituálttal, de megtörtént tavaly is, amikor Mihail Kaszjanov ellenzéki vezetőt vették fel a szeretőjével.
Georg Spöttle elképzelhetőnek tartja azt is, hogy Steele akkora összeget kapott, amivel be van biztosítva a további élete, hiszen a CIA igazgatója nem egy „olcsó Jancsi” – jegyezte meg.
(Híradó nyomán)
Kapcsolódó: