Egy osztrák alpesi falu újabban kidobókat alkalmaz a templomok és temetők védelmére. A festői szépségű Hallstattban a féktelen turisták miatt hozták meg a rendhagyó döntést, ugyanis a kéretlen látogatók szó szerint berontottak a templomokba és a temetésekre a szertartások közben.
Hallstattban már kidobók védik a temetőket és a falu templomait. Az új dolgozóknak egyetlen feladatuk van: a turisták feltartóztatása.
A festői szépségű alpesi falu barokk építészeti műremekeiről és sóbányáiról híresült el, így az utóbbi évek alatt megsokszorozódott az ide látogató ázsiai turistacsoportok száma is.
Az érdeklődők szertartás közben rohamozták meg a katolikus és az evangélikus templomot, de a gyászolókat is előszeretettel fényképezik a temetőkben.
Szelfibotok a temetőben
Dankfried Kirch lelkipásztor azt mesélte a BezirksRundschau nevű helyi lapnak, hogy a szertartásokat már csak akkor merik elkezdeni, ha a kidobók is elfoglalták helyüket a kapu előtt, és kulcsra zárták a templom bejáratát. Temetések alatt a sírásókra hárul a hívatlan vendégek “elkergetése”, akik sokszor megpróbálnak elvegyülni a gyászoló családtagok között és közben szorgosan kattintgatnak a szelfibotokra erősített mobiltelefonokkal.
Zoom
Mindszentek napján, november 1-jén rengeteg helyik lakos panaszkodott a temetőben bóklászó turisták miatt, akik szinte minden egyes mozzanatot megörökítettek telefonjukon és “bántóan hangosan” suttogtak. Azóta a temetők bejáratát is szigorúan őrzik.
Az ázsiai turistákat úgy próbálják kárpótolni, hogy kínai és japán nyelven nyomtatott szórólapokat helyeznek a templomok bejáratához, a cikk szerint a turisták nagyon hálásak a fordításokért.
(Híradó - The Local)