Érvényben marad az amerikai bevándorlást korlátozó elnöki rendeletet felfüggesztő bírói döntés, mivel a fellebbviteli eljárásban Donald Trump elnök ellen hoztak határozatot.
A san franciscói szövetségi fellebbviteli bíróság mindhárom tagja elutasította az elnök fellebbezését a bírói döntés ellen – jelentették a hírügynökségek helyi idő szerint még csütörtökön.
A végső döntést valószínűleg az amerikai legfelsőbb bíróság hozza majd meg.
Erre utalt valószínűleg maga az elnök is, aki Twitter-üzenetében azt írta: "Találkozunk a bíróságon! A nemzet biztonsága forog kockán!"
Újságíróknak pedig azt mondta, "ez politikai döntés, a bíróságon találkozunk". Hozzátette, hogy véleménye szerint nagyon könnyen megnyerik majd a pert.
A bírák most csak arról döntöttek, hogy egy alacsonyabb szintű bíróság határozatát felülvizsgálva, feloldják-e a rendelet átmeneti felfüggesztését. Mint fogalmaztak: a végleges döntéshez az álláspontok szélesebb körű meghallgatására van szükség. A döntés az egész elnöki rendelet jogszerűségéről akár még a szövetségi legfelsőbb bíróság elé is kerülhet.
A pillanatnyilag hatályon kívüli elnöki rendelet 90 napra megtiltotta hét, muzulmán többségű ország állampolgárainak beutazását, határozatlan időre felfüggesztette a szíriai migránsok befogadását, és 120 napra befagyasztotta a teljes amerikai "menekült"befogadási programot.
Frissítés: Mégsem lesz fellebbezés, új rendelet készül
Donald Trump amerikai elnök új rendelet kiadását fontolgatja, miután egy fellebbviteli bíróság csütörtökön elutasította a beutazási rendelete végrehajtásának felfüggesztése ellen beadott kormányzati fellebbezést.
Az elnök péntek délután azt mondta, hogy valószínűleg nem nyújt be fellebbezést a csütörtöki döntés után - amellyel a háromtagú bíróság helybenhagyta egy seattle-i szövetségi bíró határozatát a beutazást szigorító elnöki rendelet felfüggesztéséről -, hanem lehet, hogy átírja a rendelet egyes részeit, vagy akár “teljesen új” rendelet kiadására is sor kerülhet.
Trump az elnöki különgépen fejtegette ezt az őt kísérő újságíróknak, miközben a floridai Palm Beachen lévő üdülőkomplexumába, Mar-a-Lagóba tartott Abe Sindzó japán kormányfővel. Kifejtette: a rendelet új változatából valószínűleg kikerül majd a jogszerűen az Egyesült Államokban tartózkodókra és a zöldkártyával rendelkezőkre vonatkozó beutazási szigorítás.
Megismételte azt, amit Abe Sindzóval közös washingtoni sajtóértekezletén mondott: várhatóan a jövő hét elejéig megteszi a szükséges lépéseket, és szerinte a jogi vitából a kormány kerül ki győztesen.
“Megnyerjük ezt a csatát, a kellemetlen csak az, hogy eltart majd egy ideig (…), de sok megoldási lehetőségünk van, köztük például egy teljesen új elnöki rendelet kiadása” – jelentette ki.
(MTI - HVG nyomán)