A Kreml nem ért egyet a lengyel ügyészség vádjaival, amelyekben azzal gyanúsítottak meg két orosz légiirányítót, hogy szándékosan okozták a Lech Kaczynski államfő és magas rangú kíséretének halálával járó 2010-es szmolenszki légikatasztrófát.
Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője hétfőn kijelentette: “A tragédia körülményeit alaposan tanulmányozták, így elképzelhetetlen, hogy elfogadjanak ilyen következtetéseket.”
A lengyel ügyészség ezzel módosította azt a korábbi gyanút, hogy Pavel P. orosz légiirányító “közvetlen légikatasztrófa-veszélyt okozott”, társa, Viktor R. pedig “nem szándékosan hozzájárult” a katasztrófához. A szintén az irányítótoronyban tartózkodó, eddig még meg nem gyanúsított harmadik személyt, Nyikolaj K. orosz tisztet bűnrészességgel gyanúsítják – közölte hétfői varsói sajtótájékoztatóján Marek Pasionek lengyel helyettes főügyész.
A katyni megemlékezésre tartó Lech Kaczynski lengyel elnököt és feleségét, valamint számos magas rangú személyiséget szállító Tu-154-es repülőgép 2010. április 10-én a sűrű ködben végrehajtott szmolenszki leszállása közben zuhant le. A szerencsétlenségben a fedélzeten tartózkodó mind a 96 ember életét vesztette.
A katasztrófa okait illetően az orosz és a lengyel vizsgálóhatóságok eddig eltérő részeredményekre jutottak. Oroszország a lengyel kormánygép pilótáira hárította a teljes felelősséget.
A TASZSZ orosz állami hírügynökség hétfői jelentésében hangsúlyozta, hogy a 11 volt szovjet köztársaság illetékeseit tömörítő Nemzetközi Légiközlekedési Bizottság (MAK) azt állapította meg, hogy a baleset a személyzet hibájából történt, amely pszichológiai nyomás alatt vállalta a leszállást a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére.
Oroszország mindmáig nem adta vissza a gép roncsait a NATO- és EU-tagállam Lengyelországnak, arra hivatkozva, hogy tovább folytatja a vizsgálatot – emlékeztetett hétfőn a Reuters brit hírügynökség, amely szerint a közvetlen kormányellenőrzés alá helyezett lengyel ügyészség új vádjai várhatóan csak tovább rontanak az ukrán válság miatt amúgy is feszült orosz-lengyel viszonyon, és tovább növelik a lengyel társadalmon belüli megosztottságot.
(MTI)