Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője és elnökjelöltje hétfőn úgy vélekedett, hogy Franciaország nem felelős a franciaországi zsidók deportálásáért a második világháború idején.
Zoom
"Nem hiszem, hogy Franciaország a felelős Vel d'Hiv-ért" - jelentette ki a politikus egy interjúban, arra célozva, hogy 1942 júliusában 13 ezer zsidót gyűjtött be a francia rendőrség a párizsi Velodrome d'Hiver nevű stadionba, ahonnan német munkatáborokba deportálták őket.
"Úgy vélem, hogy voltak felelősök, azok, akik hatalmon voltak akkoriban, de nem Franciaország" - mondta Marine Le Pen.
"Ellentétes a történelmi tényekkel"
Az izraeli külügyminisztérium a közösségi médiában utasította vissza Le Pen kijelentését.
"Ez a kijelentés ellentétes a történelmi tényekkel, ahogyan azt korábbi francia államfők is kinyilvánították" - húzta alá a zsidó állam külügyminisztériuma.
Francois Hollande köztársasági elnök 2012-ben úgy emlékezett meg a Vichy-rendszer alatt történt 1942-es deportálásokról, hogy az "Franciaországban, Franciaország által elkövetett bűncselekmény" volt. Korábban, 1995-ben Jacques Chirac akkori elnök bocsánatot kért a történtek miatt a franciaországi zsidó közösségtől.
Marine Le Pen kijelentése visszaüthet az elnökválasztási kampányban, amelynek ő az esélyese az első fordulóban, de a másodikban valószínűleg veszíteni fog. A kommentárját máris bírálta fő vetélytársa, a függetlenként induló Emmanuel Macron, és emlékeztetett arra, hogy Marine Le Pen édesapja Jean-Marie Le Pen "szélsőjobboldali politikus", akit a bíróság többször is elítélt "antiszemita és rasszista nyilatkozatai miatt".
Marine Le Pent más francia elnökjelöltek is bírálták kijelentéséért.
(MTI - ATV nyomán)