Ukrajnában nemzeti szervezetek bűnvádi vizsgálat megindítását kérték az államügyészségtől Borisz Steckler, a Vörös Hadsereg nyugalmazott ezredese, majd KGB-tiszt ellen. A 94 éves zsidót azzal gyanúsítják, hogy 1952-ben KGB-tisztként meggyilkolt egy Ukrajna függetlenségéért küzdő férfit. Az ukrán államügyészség még nem döntött az aggastyán bíróság elé állításáról - írja a Jediot Áháronot.
Zoom
Borisz Steckler a kitüntetéseivel
Az ukrán államügyészség utasítást adott bűnvádi eljárás lefolytatására egy Borisz Steckler nevű, most 94 éves ukrán állampolgár ellen. Ukrán nemzeti szervezetek azzal vádolják a második világháború folyamán a Vörös Hadseregben ezredesként harcolt zsidó aggastyánt, hogy 1952-ben saját kezűleg gyilkolt meg egy Ukrajna önállóságáért küzdő férfit Rovno környékén.
Borisz Steckler a háború után a szovjet titkosszolgálatban folytatta harcos karrierjét, s 1952-ben a KGB egyik különleges akciója során kézigránátot hajított Neil Hasiewitz, Ukrajna függetlenségéért küzdő, underground képzőművész, tanár búvóhelyére (másik változat szerint lövést adott le), aminek következtében az ukrán férfi életét vesztette. Az izraeli lap szerint Steckler egyáltalán nem tagadja az ukrán férfi meggyilkolásának a tényét.
Zoom
Neil Hasiewitz: Önarckép
Izraelben és a zsidó világban a Borisz Steckler esetleges bíróság elé állításának hírére fölháborodottan reagálnak, hangsúlyozván: elképzelhetetlen, hogy a németek és szövetségeseik ellen harcolt, a Szovjetunió hőseként számon tartott zsidót bíróság elé citáljanak, s ne adj Isten, még el is ítéljék. Steckler egészen mostanáig minden évben meghívott díszvendégként vett részt a németek feletti háborús győzelem emléknapján tartandó katonai parádékon.
El-Kudszi - Kuruc.info
Frissítés: Közben lassan tisztázódik, hogy végül is ki volt a zsidó KGB-tiszt, Borisz Steckler által 1952-ben (!) meggyilkolt, a "nácikkal kollaboráló" Nil Antonovics Hászevics. Latin betűkkel írt nyelveken szinte alig lehet olvasni róla, s ezért írják át a nevét különféle változatokban. A lengyelek is némileg a magukénak tudják, mert az a nyugat-ukrajnai helység (a Rovno járásbeli Diukszin falu), ahol 1905-ben Hászevics született, valamikor lengyel terület volt, s az ukránok nemzeti hőse ifjú korában, a rovnói gimnázium elvégzése után, a Varsói Képzőművészeti Főiskolára járt.
Zoom
Borisz Steckler (jobbról) egyik veterán társával
Nil Antonovics Hászevics (a lengyelek a fentebb említett okok miatt Chasewitz-nek írják - J. K.) grafikus, festő és író 1905. november 13-án született Nyugat-Ukrajnában, görög katolikus családban. Miután Németország megtámadta a Szovjetuniót, számos ukrán honfitársával együtt Nil Haszevics is Adolf Hitlertől remélte Ukrajna függetlenségének a visszaszerzését. Írói, grafikusi és festői tevékenységét ezért ekkortól a Szovjetunió, személyesen a már akkor tömeggyilkosként ismert Sztálin elleni propaganda szolgálatába állította. Plakátjain többször is megjeleníti az, úgynevezett holodomor rettenetét, vagyis azt a történelmi tényt, hogy Sztálin tömeges halálra éheztetéssel kívánta megoldani az "ukrán problémát".
Zoom
Borisz Steckler KGB-tiszt korában egyik kitüktetésével
A zsidó Borisz Steckler, második világháborús "hős" 1952-ben már mint a KGB tisztje az ukrán függetlenségért küzdő személyeket üldöző különleges osztály vezetőjeként személyesen gyilkolta meg búvóhelyén az ukránok nemzeti hősét, Nil Antonovics Hászevicset.
A grafikus művész a rejtekhelyén rajzolt alkotásaival egészen a meggyilkolásáig hirdette az ukránoknak a nemzeti ellenállás szükségét. Nos, ezért nevezik őt veszedelmes "náci kollaboránsnak" tegnap óta az izraeli sajtóban (majd e cikkünk nyomán nyilván a "magyar" sajtóban is - J. K.), habár egyelőre csak visszafogottan, mert ma tartják Izraelben a függetlenség napját.
Zoom
Nil Hászevics rajza a sztálini zsarnokság ellen
Mindenesetre ráakadtunk Borisz Steckler, egykori KGB tiszt néhány évvel ezelőtt adott sajtónyilatkozatára, amelyben a Nil Hászevics meggyilkolására vonatkozó kérdésre válaszolva kijelenti: "Ez volt a feladatom, igaz ügyet szolgáltam." Egyébként, amint fentebb már részben leírtuk, Stecklert a kijevi ügyészségen figyelmeztették: ha bebizonyosodik, hogy szabályosan kivégezte manapság az ukránok nemzeti hősének számító személyt, el is ítélhetik, ám a 94 éves zsidó aggastyán még csak nem is cáfolta a tettét.
Zoom
Ukránok Nil Hászevics sírjánál
Nil Hászevics sírja Ukrajna függetlenné válása óta nemzeti zarándokhelynek számít, iskolások és idősebbek rendszeresen látogatják, és helyeznek el rajta virágot. Emlékére érmet is kiadtak az elmúlt években, életéről és munkásságáról kötetek láttak napvilágot, s 2014-ben pedig egy parkban a mellszobrát is felállították, amelyet szintén rendszeresen megkoszorúznak az ukránok.
Zoom
Nil Antonovics Hászevics köztéri mellszobra
A fentebb hivatkozott Jediot Áháronot után az ünnep ellenére a zsidó veterán elleni hatósági vizsgálattal foglalkozott a hidabroot.org nevű izraeli hírportál is. A lap megjegyzi: ha felelősségre vonnák a Vörös Hadsereg egykori ezredesét, majd a KGB embervadász egységének magas beosztású tisztjét, akkor ez lenne az első eset arra, hogy az ukrán hatóságok letartóztatnak és elítélnek egy olyan személyt, aki "a második világháború idején a nácikkal együttműködő ukránokkal szemben" lépett fel.
Mi meg kíváncsian várjuk, hogy végül Ukrajna föl mer-e lépni egy 94 éves zsidó gyilkos ellen, amiképpen a zsidók azt a németektől és a magyaroktól megkövetelik. (Például a végül 95 éves korában felmentett Képíró Sándor ellen - J. K.) Vagy ezúttal is érvényesül majd a jól ismert kettős mérce?
J. K. - Kuruc.info