Az olasz állam "hajóztatja" a migránsokat Matteo Salvini, az Északi Liga olasz ellenzéki párt vezetője szerint, aki a szicíliai Mineo migránstáborában alszik hétfőn, hogy rámutasson a római kormány szerinte elhibázott migrációs politikájára.
Matteo Salvini “Európa legnagyobb hentesközpontjának” nevezte az ötezer lakosú szicíliai kisvárosban működő tábort (C.A.R.A), ahol mintegy négyezer ember tartózkodik. 2011 óta itt helyezik el az Olaszországban menedéket kérőket.
A táborban újságíróknak nyilatkozva a jobboldali Északi Liga vezetője kijelentette, Olaszországban állami hajóztatás folyik, az embercsempészek az észak-afrikai partokon már csak félig felfújt gumicsónakokat tömnek tele emberekkel, úgyis tudják, hogy elég egy telefon, és az olasz állam vagy a nem kormányzati szervezetek (NGO) közül “valaki úgyis a segítségükre siet”.
Bíróság elé azonban nem az NGO-kat kell állítani, hanem a tömeges migrációban “cinkos” Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét és Paolo Gentiloni olasz kormányfőt. “A római kormány a felelős a migránsinvázióért Olaszországban” – mondta az Északi Liga vezetője.
Hangsúlyozta, a szicíliai tábor bizonyítja, hogy a migránsok elszállásolása, ellátása nem más mint több tízmillió eurós üzlet az kormánynak.
Hozzáfűzte, hogy információi szerint olasz titkosszolgálati dosszié létezik az embercsempészek, más bűnszervezetek és egyes NGO-k közötti kapcsolatokról. Ha valóban létezik ilyen dosszié, a római kormány azonnal hozzá nyilvánosságra! – szorgalmazta Matteo Salvini.
Severino Nappi, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) dél-olaszországi koordinátora felszólította a római kormányt, állítsa meg a migránsinváziót, és ne legyen ezzel szemben tehetetlen.
Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) miniszterelnök-jelöltje és képviselőházi alelnöke bejelentette, hogy a párt uniós vizsgálatot szorgalmaz a földközi-tengeri embermentésben részt vevő NGO-k tevékenységének és finanszírozásának átvilágítására. Az M5S azt is szorgalmazza, hogy a “nem áttetsző” NGO-k előtt zárják le az olaszországi kikötőket.
Korábban Carmelo Zuccaro, a szicíliai Catania ügyésze jelentette be, hogy tudomása van egyes NGO-k és az embercsempészek közötti kapcsolatokról.
Év eleje óta több mint 36 ezren érkeztek Olaszországba, ami ötven százalékkal több mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Hetven százalékukat az NGO-k hajói hozták Olaszországba. Az NGO-k ezt a migráció növekedésével magyarázzák.
(MTI nyomán)