Az újabb bizonyítékok arra utalnak, hogy a szíriai kormányerők nem egy, hanem négy alkalommal vetettek be gyaníthatóan ideggázt a "felkelők" ellen az elmúlt hónapokban - állította egy hétfői jelentésében a Human Right Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.
A jelentés szerint az ideggáz használata része a kormányerők vegyi fegyvereket alkalmazó taktikájának. Legutóbb, Hán Sejkún településen április 4-én a gáz 92 ember, köztük harminc gyerek halálát okozta, de tavaly december óta ez már a negyedik ilyen eset, amely a szervezet szerint kimeríti az emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát.
Mind a négy gyanított gáztámadásra olyan helyzetben került sor, amikor a "felkelők" offenzívája légitámaszpontot fenyegetett. A szemtanúk által leírt tünetek megfelelnek az ideggázok okozta károsodásnak – írta a HRW.
A repülőgépek a támadásokat március 30-án Hama várostól északra, tavaly december 11-én és 12-én szintén a térségben hajtották végre az Iszlám Állam erői ellen. A szervezet által telefonon kikérdezett szemtanúk egybehangzó beszámolót tettek. Ellenzéki aktivisták 64 ember nevét írták össze, aki életét vesztette a mérgezéstől.
A HRW szerint a szarin nevű harci ideggázzal és klórgázzal végrehajtott vegyi fegyver támadások “elterjedtek és szisztematikusak”.
(MTI nyomán)