Az európai migránskrízist övező vita közepette a zöldek európai paralamenti frakciójának elnöknője, Ska Keller a betolakodók nagyobb csoportjainak kelet-európai áttelepítését szorgalmazná. A politikus úgy érvelt, az intézkedés elősegítené a bevándorlók integrációját.
Zoom
A zöldpárti képviselő a Neuen Osnabrücker Zeitunggal való beszélgetésében állt elő javaslatával, miszerint egy egész szíriai falut kéne átköltöztetni Lettországba. A képviselőnő elmondta: a krízis során egyértelművé vált, hogy a "menekültek" szívesebben mennek oda, ahol már honfitársaik is élnek, akik "segíthetnek nekik az integrációban és a beilleszkedésben".
"A szíriai falu ötlete egy lehetőség, amit fel tudunk használni. Például akkor, amikor a szír menekültek nem akarnak egyedül egy olyan országba települni, ahol még nincsenek letelepített honfitársaik."
Zoom
"A menekültek nem bűnözők!" - Migránsbarát propaganda az EP-ben
Erről az opcióról a kelet-európai országok ellenállása esetén is tárgyalni kell, szükség esetén le kell cserélni a befogadó országot – reflektált a többek között Magyarország ellen is zajló bizottsági eljárásra és a kelet-európai országok eddigi ellenállására Keller. "A menekültek befogadásának megtagadása ütközik az EU jogszabályaival" – állította a politikus.
A "menekültek" elosztásának témája a június 22-23-án esedékes EU-csúcson is fel fog merülni.
(Focus - Mandiner nyomán)