Egy 37 éves molenbeeki férfi volt a kedd esti brüsszeli merényletkísérlet feltételezett elkövetője - jelentette szerda reggel a VTM belga közszolgálati televízió névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva.
Zoom
Törékeny lánykákkal a terroristák ellen...
Jan Jambon belügyminiszter korábban arról számolt be, hogy a hatóságok azonosították a tettest, de a személyazonosságát "még túl korai lenne nyilvánosságra hozni".
A tárcavezető emellett bejelentette, hogy a történtek ellenére továbbra is hármas, azaz súlyos fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét.
A belga főváros Molenbeek nevű negyede azután került a nemzetközi érdeklődés középpontjába, hogy kiderült, hosszabb-rövidebb időre többen is megfordultak ott a 2015-ös párizsi és a tavalyi brüsszeli merényletek elkövetői közül.
Frissítés: marokkói hulladék akart szöges pokolgépet robbantani
Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője szerdán közölte, az elkövető egy 36 éves marokkói állampolgárságú férfi volt, aki nem szerepel szélsőségesként a rendőrség nyilvántartásában.
Sajtótájékoztatóján a szóvivő arról számolt be, hogy a biztonsági erők által a brüsszeli központi pályaudvaron agyonlőtt férfinél nem találtak fegyvereket, és a korábbi hírekkel ellentétben nem viselt robbanómellényt sem, "csak" egy robbanóanyagokkal és szögekkel megpakolt táska volt nála, amelyet megpróbált felrobbantani. A tettes lakását éjszaka átkutatták a belga főváros hírhedt Molenbeek negyedében.
Charles Michel kormányfő kiemelte, hogy a merényletkísérlet tragikus véget érhetett volna, ha az elkövetőnél lévő pokolgép "rendesen" felrobban, és ha nincsenek résen a közelben járőröző katonák.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: Terrortámadás-kísérlet Brüsszelben
Egy robbanást követően kiürítették kedd este a brüsszeli főpályaudvart - közölte egy helyszínen lévő rendőr a dpa német hírügynökséggel.
A La Libre Belgique című napilap arról számolt be, hogy szemtanúk egy robbanás, majd lövések hangját hallották.
A sajtó hírei szerint a rendőrök meglőtték a bombamellényt viselő támadót, aki súlyosan megsebesült, de nem halt meg. A hatóságok azt közölték, hogy “ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet”.
Frissítés: Allah valahogy megint benne van a történetben
Ugyancsak a La Libre írja, hogy szemtanúk "Allahu Akbar" kiáltásokat is hallani véltek.
A rendőségi szóvivő tájékoztatása szerint valóban volt egy robbanás a pályaudvaron, a feltételezett elkövetőt a helyszínen tartózkodó katonák ártalmatlanították. Állítólag a pályaudvaron járőröző katonák szúrták ki a robbanómellényt a férfin.
A BBC úgy tudja, hogy nincsenek sérültek, és csak egy kisebb robbantás történt. A pályaudvar épületét katonák őrzik, a vonatközlekedést felfüggesztették a belga főváros központi pályaudvarán és több metróvonalat is lezártak.
2. frissítés: éppen működésbe akarta hozni
Az M1 brüsszeli tudósítója elmondta, hogy katonáknak sikerült megakadályozniuk egy újabb terrorcselekményt Brüsszel belvárosában.
Megerősített információk szerint egy férfi éppen működésbe akarta hozni a nála lévő bombaszerkezetet, amikor a katonák lelőtték. A merénylő állapotáról nincs információ.
3. frissítés: ő is a huriknál van már
Meghalt a Brüsszel központi pályaudvarán elkövetett merényletkísérlet feltételezett elkövetője – közölte szerdán a belga ügyészség.
Az egyelőre ismeretlen férfi a pályaudvar pénztárainál hozta működésbe kedden a nála lévő robbanószerkezetet, amikor a katonai járőr felfigyelt rá.
Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője bejelentette, hogy meghiúsított terrortámadásként kezelik az esetet.
Charles Michel belga kormányfő, aki Jan Jambon belügyminiszterrel a brüsszeli válságközpontból követi az eseményeket, arra kérte az embereket, hogy tegyenek eleget a rendőrség utasításainak. A miniszterelnök egyben szerda 9 órára rendkívüli ülésre összehívta a királyság biztonsági tanácsát.
(BBC - Híradó - HVG nyomán)