A katari légitársaság 10 százalékos tulajdoni részt szeretne vásárolni az American Airlines amerikai légitársaságban, miközben az arab világ bojkottálja Katart.
A Qatar Airways legalább 800 millió dollárt szán a részvényvásárlásra. A tulajdoni részt fokozatosan növelné 4 százalékról 10 százalékra
Az American Airlines igazgatótanácsa még nem hozott döntést az ügyben, de leszögezte, hogy az erről szóló egyeztetéseket nem az amerikai fél kezdeményezte.
Elemzők rámutattak, hogy a katari döntést a beruházásról éppen akkor hozták nyilvánoságra, amikor Katar ellen Szaúd-Arábia, Egyiptom és az Öböl menti térség öt kis állama, arra hivatkozva, hogy Katar támogatja a terrorizmust, és jó kapcsolatot ápol Iránnal, bojkottot hirdetett.
Az Öböl menti államok június 5-én lezárták a szárazföldi és tengeri határaikat, és bojkottot hirdettek a légi forgalomra is.
A Qatar Airways igazgatója törvénytelennek minősítette a blokádot, és kilátásba helyezte, hogy nemzetközi bírósághoz fordul a bojkott okozta pénzügyi veszteségek miatt.
(MTI)