Bassár el-Ászád szíriai elnök az elmúlt napokban sorra látogatta meg Szíria már felszabadított területeit. Vasárnap a Hamá városban álló történelmi En-Núri dzsámiban imádkozott Áhmád Bádr Haszún szíriai szunnita főmufti társaságában, sebesült katonákat látogatott, felesége társaságában maga vezette az autóját, s helyenként kiszállt és szelfizett az őt ünneplő lakossággal. Ma viszont a szíriai kormánycsapatoknak fontos segítséget nyújtó orosz légierő hmejmími támaszpontján tett látogatást – jelenti a SANA hivatalos szíriai hírügynökség.
Zoom
Orosz katona jelentést tesz Bassár el-Ászádnak a reptéren (fotó: SANA)
Bassár el-Ászád szíriai elnök ma látogatást tett a Latakijjá (El-Ládzikijjá) várostól délnyugatra levő, orosz használatban levő Hmejmím katonai repülőtéren. A szíriai elnök felkúszott az orosz harci gépek pilótafülkéjébe, miközben az orosz pilóták részletes magyarázatot adtak. El-Ászád ezenkívül megvizsgálta a fedélzeti és a szárazföldi fegyvereket, páncélozott harci járműveket, rakétákat és a légelhárító-rendszert. A szíriai elnökhöz a Szíriában tartózkodó Valerij Vasziljevics Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkari főnöke, helyettes védelmi miniszter is csatlakozott.
Zoom
A szíriai elnök egy SZU-35-ös pilótafülkéjében (fotó: SANA)
El-Ászád elnök, miközben megtekintette a légi bázis modern fegyverzetét és kiszolgáló rendszerét, fölkapaszkodott az egyik SZU-35-ös harci repülőgép pilótafülkéjébe is. Az elnökhöz csatlakozott a SANA hivatalos szíriai hírügynökség stábja is, amely részletesen tudósított a hmeimími katonai repülőtéren tett látogatásáról.
„Nagy örömmel és büszkeséggel látogattam ma meg a hmejmími katonai támaszpontot, találkoztam a baráti Oroszországból érkezett hős harcosokkal, pilótákkal, akik azért jöttek ide, hogy segítsenek a testvéreiknek, a Szíriai Arab Hadsereg hőseinek megvédeni az igazságot, s azt a jogukat, amely jár nekik a nemzetközi jog szerint”, írta a többi között az orosz légi bázis vendégkönyvébe a szíriai elnök.
Zoom
Az autót a szíriai elnök vezeti (fotó: el-alam)
A nyugat-szíriai Hmeimím katonai repülőterének használati jogát a 2017 januárjában aláírt orosz-szíriai egyezmény értelmében az orosz légierő kapta meg Szíriától 49 esztendőre, további 25 év meghosszabbítási lehetőséggel.
El-Kudszi – Kuruc.info