Irán nagy hatótávolságú rakéták előállítására szolgáló gyárat épít Északnyugat-Szíriában - jelentette kedden az izraeli Kettes számú csatorna.
A televízió egy izraeli műhold által készült felvételeket is közzétett az állítólagos rakétagyárról, amely a Földközi-tenger partján található Bánjász nevű város közelében épül. A híradás szerint az üzem területén látható egyes épületek kialakítása azt mutatja, hogy robbanószereket fognak raktározni bennük.
Az izraeli televíziós csatorna emellett a Szíriában épülő üzemről készült felvételeket összehasonlította egy Teherán közelében lévő, szintén rakétagyárnak mondott létesítménnyel, s megjegyezte, hogy a kettő között nagy hasonlóság van.
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a múlt héten felhívta a figyelmet, hogy Irán erősíti jelenlétét szövetségese, Szíria területén. Hangsúlyozta: a zsidó állam figyelemmel kíséri a fejleményeket, és "fel fog lépni az esetleges fenyegetések ellen".
"Világos politikát folytatunk, határozottan ellenezzük Irán és szövetségesei, különösen a Hezbollah fegyverkezését Szíriában, és mindent megteszünk, ami szükséges, hogy megvédjük Izrael biztonságát" - jelentette ki az izraeli miniszterelnök.
Az Egyesült Államok kongresszusa július végén újabb szankciókról szóló törvényt fogadott el Irán ellen, amelyet ballisztikusrakéta-programja fejlesztésével, az emberi jogok megsértésével és a Washington által terrorszervezetként nyilvántartott csoportok - közöttük a libanoni Hezbollah - támogatásával vádol.
(MTI - ATV)