Ismét erőszakba torkollott az állítólag az erőszak és a gyűlölet ellen tüntető antifák demonstrációja az Egyesült Államokban. Vasárnap a kaliforniai Berkeley-ben gyűltek össze a toleranciabajnokok, hogy elítéljék a „rasszizmust”, valamint Donald Trump elnök „nem elég erélyes elhatárolódását” a szerintük „fehér felsőbbrendűséget” hirdetőktől. Céljuk volt az is, hogy megakadályozzanak egy „Mondj nemet a marxizmusra Amerikában!” jelszó alatt meghirdetett jobboldali demonstrációt. A biztonsági erőknek kellet közbeavatkozni a rend fenntartása céljából.
Zoom
A több ezer tüntető a Martin Luther Kingről elnevezett téren gyülekezett. Mintegy száz fős, feketébe öltözött antifa horda nekitámadt a téren megjelent Trump-híveknek. A rendőrségnek könnygázzal kellett szétoszlatnia az erőszak ellen tüntető erőszakoskodókat, akiknek így is sikerült megsebesíteniük öt embert. Végül a biztonsági erők úrrá lettek a helyzeten. Tizennégy antifát letartóztattak, akik maszkot viseltek, és botokkal voltak felfegyverkezve.
Zoom
A szélsőbalos csürhe ezúttal lyukra futott, ugyanis a korábban meghirdetett „Mondj nemet a marxizmusra Amerikában!” jelszó alatt meghirdetett jobboldali tüntetést a szervezők lemondták. Törni-zúzni, őrjöngeni azonban így is sikerült a „gyűlölet és az erőszak ellenzőinek”.
Zoom
Előző nap, vagyis szombaton, a San Francisco-i Alamo Square Parkban vonult fel néhány száz antifa, hogy elítélje a (már nemigen létező) „fehér felsőbbrendűséget” és a „bigottságot”. Hogy ki ítéli magát „felsőbbrendűnek”, ki a „bigott”, az „erőszakos” és a „gyűlölködő”, arról már vitatkozni sem igen érdemes.
Perge Ottó - PressTV nyomán