Bill de Blasio, New York fajgyalázó polgármestere Kolumbusz Kristóf manhattani szobrának eltüntetését fontolgatja - írja a Guardian. A demokrata politikus a charlottesville-i események (előzmények a cikk alján - a szerk.) után vette fontolóra a több mint 100 éves szobor eltávolítását.
A polgármester szerint a Kolumbusz-szobor ügyét felül kell vizsgálni, minden oldalról alaposan körül kell járni. A felfedező mását egy csoportnyi amerikai olasz adományozta a városnak még 1892-ben, a felfedező amerikai partraszállásának négyszázadik évfordulóján.
Zoom
Most éppen Kolumbusz Kristóf a főbűnös a felforgatók szemében (Kép: askideas.com)
A városi tanács elnöke, Melissa Mark-Viverito az ügyben azt mondta: Kolumbusz Kristóf "megosztó figura" sokak számára, különösen a karibiak szemében, ahhoz pedig, hogy biztosan jó döntést hozzanak, tisztán kell látni az ügyben, alapos vizsgálatra van szükség.
A Genovában született Cristoforo Colombo volt az egyik legelső európai, aki Amerika földjére lépett, és bár a vikingek megelőzték, az ő felfedezése nyomán indult meg a kontinens feltérképezése és kolonizálása. "Kritikusai" az őshonos indiánokkal való bánásmódja, illetve a rabszolga-kereskedelemben való aktív szerepe miatt ítélik el a felfedezőt.
Zoom
Bill de Blasio családjával - Mit is várhatnánk tőle?
Bill de Blasio novemberben egyébként újra versenybe száll a polgármesteri címért, a posztra szintén pályázó republikánus politikus, Nicole Malliotakis pedig azon az állásponton van, hogy a szobornak maradnia kell, derül ki a CBS News cikkéből.
A polgármester javaslata sokakat meghökkentett, Donald Trump pedig már korábban kifakadt, amiért a charlottesville-i események után gyönyörű szobrokat tüntetnek el. "Ki lesz a következő? Washington? Jefferson? Ez annyira ostobaság!" – írta néhány nappal ezelőtt a Twitteren.
(Index - Guardian nyomán)
Előzmények: