Az ugandai honatyák közti csatára még szeptember 26-án került sor a kampalai parlamentben, de a mozgóképes hír csak most jutott el hozzánk a Russia Today (RT) német nyelvű kiadásának köszönhetően, s a képsorok láttán egyben fogalmat alkothatunk arról is, miként néz majd 15-20 év múlva a berlini Bundestag. Persze a németországi jövőkép felvázolásához eddig sem kellett egészen Afrikáig mennünk, mert elég volt megnézni azt, hogy időnként miként viselkedik a szláv csürhe a kijevi parlamentben. Az RT német kiadása az ugandai Nile Post felvételeit vette át.
A Nile Post (NP) beszámolója szerint szeptember 26-án véres tömegverekedés tört ki az ugandai kormánypárti és ellenzéki képviselők között a kampalai parlamentben: ütötték-verték egymást, ökölpárharcok bontakoztak ki, repültek a mozdítható székek és egyéb tárgyak a levegőben. Az összecsapás következtében vagy harminc képviselő, köztük nők, súlyosan megsérültek, akiket a mentők ellátásra a főváros több kórházába szállítottak. A kiérkező biztonsági erők több tucat ellenzéki képviselőt, köztük az Ugandai Népi Kongresszus nevű párt elnökét, Kizza Besigyét letartóztattak. Az ellenzéki képviselők a videón és a fényképeken piros süveget vagy piros fejpántot viselnek.
A képviselői csata az ugandai parlamentben azért tört ki, mert a most 73 éves, több mint harminc éve hatalmon levő Yoweri Kaguta Museweni köztársasági elnök a jelenlegi, számára már a hatodik ciklus után, 2021-ben szeretné elkezdeni a hetediket is (Arra nem is gondolnak, hogy az elnök 2021-ben 77 éves lesz, s akkor esetleg már nem is él – H. J.) Csakhogy a jelenlegi ugandai törvények értelmében a köztársasági elnöki hivatalt csak 35-75 év közötti személy töltheti be. A kormánypárti képviselők ezért már most, jó előre szeretnék törvénymódosítással kitolni korhatárt, s amely szándék megvalósítását az ugandai ellenzék viszont mindenképpen szeretné megakadályozni.
Zoom
Tömegjelenet az ugandai parlamentben (fotó: Reuters)
 
Zoom
Mindjárt repül a szék az ugandai zászlót tartó képviselő felé (fotó: Reuters)
Zoom
A piros fejpántos ellenzéki képviselők a csata előtt (fotó: Reuters)
Hering J. – Kuruc.info