/Bővített hír/
Több mint 50 halálos és több mint kétszáz sebesült áldozata van a Las Vegas-i támadásnak – jelentette be a város seriffje hétfői sajtótájékoztatóján. Megnevezte a lelőtt gyanúsítottat is, Stephen Paddocknak hívták.
Zoom
A rendőrség lelőtte a támadót a Mandalay Bay Hotel és Kaszinó 32. emeletén, ahonnan előzőleg automata fegyverrel lőtt a szállodával szemben megrendezett szabadtéri koncert nézőire – tette hozzá egy rendőrségi szóvivő.
A tettes a városban lakott, és bár a rendőrség úgy gondolja, tettét egyedül követte el, köröznek egy nőt, aki vele együtt utazott az incidenst megelőzően.
Zoom
A Las Vegas-i Route 91 Harvest countryzenei fesztiválon a Mandalay Bay Casino és Hotel közelében történt a támadás, helyi idő szerint vasárnap éjjel. A rendőrség korábban arra kért mindenkit, hogy kerülje el a környéket – írta a brit közszolgálati médiatársaság, a BBC hírportálja.
Zoom
Korábban azt közölték, hogy a meglőtt és kórházba szállított sebesültek közül 14-nek válságos az állapota.
A The New York Times rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy kiürítették a hotel 29. emeletét, és átfésülik az épületet a 32. szintig, ahonnan a lövéseket leadhatták.
A közösségi oldalakra feltöltött videók szerint tucatjával menekültek az emberek a helyszínről. Az egyik felvételen olyan hangok hallhatók, amelyek automata lőfegyvertől származhatnak. A szemtanúk szerint lövések százait lehetett hallani.
 
 
Frissítés: újabb felvétel a történtekről
2. frissítés: már a gyilkos arcát ismerjük
Zoom
3. frissítés: Az Iszlám Állam vállata a merényletet
Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet vállalta hétfőn a Las Vegasban elkövetett, legalább ötven ember halálával járó fegyveres támadás elkövetését – közölte a dzsihadisták szócsövének számító Aamák hírügynökség, amely szerint a támadó néhány hónappal korábban áttért az iszlám vallásra.
Még keresik az ázsiai kinézetű társat
A hatóságok szerint Steve Paddock nem tartozott egyetlen szélsőséges szervezethez sem, és azt feltételezik, egyedül tervelte ki és követte el tettét. Egyelőre fogalmuk sincs, mi lehetett a férfi indítéka. Paddock egyik gépkocsiját is megtalálták. Mindezek ellenére körözést adtak ki egy nő, a másfél méter magas, ázsiai kinézetű Marilou Danley ellen, aki az incidens előtt a férfival utazott. Később a hatóságok közölték, megtalálták a nőt, de azt nem, gyanúsítják-e a támadásban való részvétellel, mindenesetre a seriff „társként” jellemezte Danley-t.
A halálos áldozatok számát tekintve a vasárnapi, vegasi esemény a legvéresebb ámokfutás lett az Egyesült Államok történetében. Legutóbb több mint egy éve, a floridai Orlandóban követtek el hasonló léptékű vérengzést, amikor egy magát az iszlám harcosának nevező merénylő egy buzibárban géppuskával lőtt a vendégseregbe. Akkor rajta kívül 49-en hunytak el. Szinte minden évben történik efféle támadás, de a 2012-es esztendő különösen véres volt, amikor három komoly merénylet is történt. Áprilisban egy katolikus egyetem korábbi tanulója ölt meg hét embert, júliusban a Sötét lovag c. Batman-film vetítésén egy Jokernek öltözött férfi gyilkolt meg 12 embert, míg decemberben anyjával, húsz iskolással és hat másik személlyel végzett egy férfi. Utóbbi az addigi legvéresebb iskolai lövöldözés volt az amerikai történelemben.
Ugyan előfordult, hogy az amerikai lövöldözéseket muszlimok követték el, alapvetően nem ez, hanem inkább a nem kifejezetten korlátozó fegyvertartási szabályok állhatnak az újabb merénylet mögött - véli liberális szemmel a Magyar Nemzet. Ebből a szempontból az várható, hogy ismét kiújul a fegyvertartási szabályok szigorításáról szóló, újra és újra felmerülő vita. Ebben pedig Trump a fegyvertartó kisemberek mellé állhat majd, a kampányát ugyanis támogatta az őket összefogó szövetség. Akiknek a legfőbb érve az szokott lenni, hogy az utakon többen halnak meg évente, mint fegyveres támadásban.
4. frissítés: Trump: "velejéig gonosz cselekedet volt"
Donald Trump amerikai elnök hétfőn a nemzethez intézett rövid beszédében leszögezte, hogy a vasárnap éjjel elkövetett tömegmészárlás "velejéig gonosz cselekedet" volt.
Az amerikai televíziók élőben sugározták a Fehér Házból az elnök beszédét. Donald Trump meggyőződését fejezte ki, hogy a "tragédia és horror perceiben" az amerikaiak összefognak, "mint mindig".
Trump együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit, megköszönte a rendőrség, a mentők és mindazok közreműködését, akik azonnal segítséget nyújtottak. Külön kiemelte, hogy a rendőrség rendkívül gyorsan cselekedett. Bejelentette: szerdán a first ladyvel együtt Las Vegasba utazik, hogy találkozzon az áldozatok hozzátartozóival. Trump bejelentette azt is: mindenütt félárbocra eresztik a nemzeti lobogót. A nemzet egységét "nem lehet megtörni" - fogalmazott. Hangsúlyozta: a first ladyvel együtt imádkozik, hogy a nemzet "egységre és békességre leljen".
Nem tudni, hogy van-e alapja az IÁ állításainak
Washingtonban hivatalosan egyelőre nem kommentálták az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet kairói bejelentését, amely szerint a merénylő - aki nem sokkal korábban áttért muszlim hitre - a szervezet "katonájaként" az iszlám Állam nevében követte volna el tettét. Több amerikai médium magukat megnevezni nem kívánó tisztségviselőkre hivatkozva ugyanakkor azt közölte, hogy az IÁ bejelentésének nincs alapja. Az amerikai belbiztonsági minisztérium közleményben szögezte le, hogy "jelenleg nincs információ arról, hogy az országot különleges veszély fenyegetné". A tárca ugyanakkor közölte: megerősítették a biztonsági intézkedéseket a középületek és a nyilvános rendezvények környékén.
Részvétét fejezte ki az EU és a NATO is
Az Európai Unió és a NATO is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a hétfőre virradóra Las Vegas-ban elkövetett tömegmészárlás után.
Hivatalos közleményében az Európai Unió mély együttérzéséről biztosította az áldozatok rokonait és barátait, mihamarabbi felépülést kívánva az "alávaló támadás" sebesültjeinek.
"E szomorú pillanatban az EU vállvetve kiáll az amerikai nép mellett" - írta az unió külügyi szolgálata.
Az Európai Unió részéről mások mellett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is részvétét fejezte ki a Twitteren. Leszögezte: "az ártatlan emberek meggyilkolása minden esetben támadást jelent mindnyájunk ellen".
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára arról számolt be, hogy megrendítették a történtek, és szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és az Egyesült Államokat.
A legalább ötven emberéletet követelő Las Vegas-i fegyveres támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet jelentkezett.
5. frissítés: 58-ra emelkedett halottak 515-re a sebesültek száma
Tovább nőtt, 58-ra emelkedett a vasárnap éjjel Las Vegasban elkövetett tömegmészárlás halálos áldozatainak száma. A kórházakban 515 sebesültet ápolnak.
Mindezt Las Vegasban tartott sajtótájékoztatóján Joe Lombardo seriff jelentette be hétfőn, szavai szerint "legalább" 515 sebesültet ápolnak a kórházakban. A seriff hozzátette: az idő előrehaladtával nőhet a halálos áldozatok száma is.
Brian Sandoval nevadai kormányzó jelenlétében a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársa a sajtótájékoztatón a leghatározottabban hangsúlyozta: a tömegmészárlás elkövetőjének egyetlen nemzetközi terrorista csoporttal sem volt kapcsolata.
A nevadai kormányzó megfogalmazásában a lövöldözés helyszíne "háborús övezethez" hasonlít. "Dühösek vagyunk. Gyászolunk. Meg vagyunk zavarodva" - mondta a kormányzó. Carolyn Goodman, a város polgármestere további segítségre kérte a helyieket, mint mondta: leginkább a véradókra számítanak.
Eddig békés, nyugodt ember volt
Közben egyre több részlet derül ki az elkövetőről, a 64 éves Stephen Paddockról.
Floridában élő testvére, Eric Paddock egy helyi lapnak azt nyilatkozta, hogy "derült égből villámcsapásként" érte őt a hír, a testvérét békés és nyugodt embernek ismerte. Erről számolt be a The Washington Post című napilap is, amely megírta, hogy információi szerint Paddock jogszerűen vásárolta a lőfegyvereket. A férfi a Las Vegastól mintegy 120 kilométernyire északkeletre fekvő Mesquite városkában élt. Családja, gyermekei nincsenek, partnernőjét ugyan letartóztatták, de azonnal tisztázták is.
Zoom
Quinn Averett, Mesquite rendőrségének szóvivője a The New York Times című napilap riporterének elmondta, hogy Paddock nem volt büntetett előéletű, soha nem került összeütközésbe a törvénnyel. A Las Vegas-i seriff helyettese, Kevin McMahill szerint a férfinak néhány közlekedési kihágása volt, viszonylag rendszeresen tett látogatásokat Las Vegasban, mert szerencsejátékos volt.
Az ABC televízió információi szerint Paddock korábban könyvelőként dolgozott, és vadászati engedélye vot, amely Alaszkára érvényes.
Mesquite rendőrsége hétfőn átkutatta Paddock lakását, és fegyvereket és lőszereket talált.
Áder részvétét fejezte ki
Áder János köztársasági elnök részvétét fejezte ki hétfőn Donald Trump amerikai elnöknek küldött részvéttáviratában a Las Vegas-i vérengzés miatt.
A köztársasági elnök az MTI-hez eljuttatott dokumentum szerint "az egész magyar nép és a maga nevében küldött üzenetet a legmélyebb részvétéről és együttérzéséről a borzalmas Las Vegas-i mészárlás miatt, amelyben több mint 50 embert gyilkoltak meg, és további százak megsebesültek".
Magyarország élesen elítéli ezt a brutális erőszakos cselekedetet. E fájdalmas pillanatokban gondolatban együtt vagyunk e mérhetetlen nagy tragédiában életüket vesztett ártatlan áldozatok családjával - írta Áder János.
Keddi frissítés: A mészáros valójában öngyilkos lett, mire kiért a rendőrség
Tovább nőtt a Las Vegas-i lövöldözés halálos áldozatainak száma, helyi idő szerint hétfő kora estére elhunyt a tömegmészárlás ötvenkilencedik áldozata.
A countryfesztiválon mintegy 22 ezren vettek részt, 527 sebesültet kórházakban ápolnak. Sok halálos áldozatot még mindig nem sikerült azonosítani. Az amerikai televíziók mindegyikében a halálos áldozatok képeit mutatják be és családtagok, ismerősök segítségével elevenítik fel életüket: vannak köztük fiatalok, középkorúak és nagymamák, nők és férfiak, ápolónő, egyetemi jégkorong-csapat edzője, tanár, szolgálaton kívüli rendőr.
Az ABC és a CNN televíziók helyszínről tudósító riporterei a kórházakban ápoltak közül kerestek fel néhányat. A 64 éves elkövető, a lövöldözés után a Lombardo seriff újabb bejelentése szerint mégsem kilőtt, hanem már a rendőrök behatolása előtt öngyilkosságot elkövető Stephen Craig Paddock nyugállományba vonult könyvelő, kétszeresen elvált és egyedül élő férfi volt. Egy 18 ezer lelket számláló kisvárosban, Mesquite-ben élt, Nevada északkeleti részén.
Komoly fegyverarzenált találtak a lakásában
A rendőrség hétfőn házkutatást tartott három hálószobás lakásában, és igazi fegyverarzenált, 18 tűzfegyvert, több ezer lőszert, valamint robbanóanyagokat talált. A szállodai szobában, ahonnan Paddock lövöldözött, majd ahol öngyilkos is lett, 16 tűzfegyvert találtak a rendőrök. Némelyikük automata, vagy félautomata lőfegyver volt, amelyet feltételezhetően Paddock alakított át – illegálisan – automata fegyverré.
Eddig nem világos, hogyan jutott ennyi fegyverhez. Vadász volt, aki Alaszkára érvényes vadászengedéllyel rendelkezett. A lakásához közeli fegyverboltban – amint azt a bolt tulajdonosa elmondta – legálisan vásárolt fegyvert, de a boltos nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy hány fegyvert vásárolt nála. Az NBC televízió riportja szerint Paddock két nevadai fegyverboltban is “bevásárolt”.
Az apja bűnöző volt
A tömeggyilkosról kiderült, hogy nem volt pszichopata, semmiféle kezelés alatt nem állt, korábban sem. Egészséges ember volt, aki pilótaengedéllyel is rendelkezett, bár ez lejárt és megújításra várt. A rendőrség egyelőre nagy erőkkel nyomoz, hogy megpróbálja felderíteni a tragédia hátterét, Stephen Paddock vélhető motivációit.
Stephen Craig Paddockról sok információt mondott el a floridai Orlandóban élő öccse, Eric Paddock. Valamennyi fontos televíziós csatornának és napilapnak nyilatkozott. Délelőtt még csupán annyit mondott, hogy “derült égből villámcsapásként” érte őt és családját a hír, mert a bátyját békés embernek ismerte, akinek korábban soha nem volt összeütközése a törvénnyel. Később a családi háttérről is beszélt az NBC televízió munkatársainak.
Elmondta, hogy édesapjukat igazán nem ismerték, mert bankrablásért börtönben ült. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyilvánosságra hozta azt is, hogy a tömegmészárlás elkövető Stephen Paddock apja még a hatvanas években megszökött a börtönből, az FBI egyik legkeresettebb bűnözője volt, ám miután ismét elfogták, a rá következő évben feltételesen szabadlábra helyzeték, miután az FBI besúgója lett. Nagy szerencsejátékos volt.
Megrögzött szerencsejátékos volt, tele pénzzel
A tömegmészárlást elkövető Stephen Paddockról szintén kiderült, hogy ugyancsak szerencsejátékos volt, méghozzá rendszeresen és nagyban játszott. Testvére – az amerikai AP hírügynökségnek – hétfőn későn délután már azt állította róla, hogy többszörös milliomos volt, tudomása szerint ingatlankereskedelemből.
A rendőrség szerint viszont a férfi nem milliomos, csupán nagyon tehetős volt, és a pénze szerencsejátékból, elsősorban is videós pókerból származott. A The Washington Post című lap – rendőrségi forrásokra hivatkozva – azt közölte, hogy Paddock a tett elkövetése előtt nem sokkal nagy összegeket utalt át egyik számlájáról a másikra.
(MNO - MTI nyomán)