Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége vasárnap bejelentette: a bevándorló vízumok kivételével nem állítanak ki több vízumot török állampolgároknak, miután a török hatóságok őrizetbe vették a konzulátus egyik munkatársát; nem sokkal később Törökország hasonló lépésre szánta el magát.
Az ankarai amerikai követség a Twitteren tudatta, hogy “újra kellett értékelniük, mennyire elkötelezett a török kormány az amerikai képviselet létesítményei és személyzete biztonságának szavatolása mellett”. Kisvártatva a washingtoni török nagykövetség ugyanilyen üzenetet tett közzé az amerikai kormányzat elkötelezettségét megkérdőjelezve. Törökország sem papír alapú, sem elektronikus vízumot nem állít ki amerikaiaknak, és a törökországi reptereken sem ad vízumot amerikai útlevelekbe.
Zoom
Páncélozott rendőrségi jármű az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége előtt 2016. december 20-án (Reuters/Umit Bektas)
Az amerikai diplomácia az után szánta el magát erre a lépésre, hogy a héten a török hatóságok őrizetbe vették az amerikai konzulátus egyik török munkatársát, mert a gyanújuk szerint kapcsolatban állt a tavaly nyári törökországi puccskísérlet fő felelősének kikiáltott Fethullah Gülen mozgalmával. A török hatóságok kémkedéssel és a török kormány és alkotmányos rend megdöntésének kísérletével vádolják. Az amerikai nagykövetség tudatta: “mélyen nyugtalanítónak” tartják Topuz őrizetbe vételét.
Az amerikai vízumok kiadásának leállítása azonnali hatályú, és a letelepedési vízumok kivételével minden más vízumtípusra kiterjed; nem adnak ki beutazási engedélyt sem turistáknak, sem üzletembereknek, szünetel a diák- és az újságíróvízumok kiadása, és hivatalos és diplomata vízumokat sem adnak ki jelenleg az amerikai konzulok Törökországban.
Törökországban a tavaly nyári sikertelen hatalomátvételi kísérletet követően rendkívüli állapotot vezettek be, és átfogó tisztogatás indult az államigazgatásban; több mint 50 ezer embert letartóztattak, és százezernél is többen veszítették el állásukat, mert a gyanú szerint közük volt Gülen mozgalmához, aki következetesen kategorikusan tagadja, hogy bármi köze lett volna a puccskísérlethez.
Frissítés: Újabb letartóztatási parancsot adtak ki, bár a török igazságügyi miniszter nem tud róla
Törökországban az amerikai konzulátus egy újabb munkatársa ellen adtak ki letartóztatási parancsot hétfőn azt követően, hogy egy másik diplomata őrizetbe vétele miatt a hétvégén Washington és Ankara kölcsönösen felfüggesztette a vízumkiadásokat - jelentette a török sajtó.
Az NTV török hírtelevízió úgy tudja, hogy a biztonsági szolgálatok körözést adtak ki az újabb konzulátusi dolgozó ellen, akinek feleségét és gyermekét a török rendőrség kikérdezte. Egyelőre nem tudni, a hatóságok mivel indokolják a letartóztatási parancs kiadását, s eddig nem is kommentálták a történteket. A török igazságügyi miniszter korábban ugyan elmondta: nem tud arról, hogy újabb személy ellen adtak volna ki letartóztatási parancsot.
A nap folyamán a török kormány felszólította az Egyesült Államokat, állítsa helyre a vízumkiadások rendjét törökországi külképviseletein. Ez okból hétfőn bekérették a külügyminisztériumba Philip Kosnettet, az Egyesült Államok ankarai nagykövetségének ügyvezetőjét - közölte az Anadolu állami hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva. Az Anadolu úgy tudja, Washington döntését Ankara igazságtalannak, s a helyzet szükségtelen elmérgesítésének minősítette.
Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége vasárnap jelentette be: a bevándorló vízumok kivételével nem állítanak ki több vízumot török állampolgároknak, nem sokkal később Törökország hasonló lépésre szánta el magát. Minderre azt követően került sor, hogy a múlt héten a török hatóságok őrizetbe vették az amerikai konzulátus egyik török munkatársát, mert a gyanújuk szerint kapcsolatban állt a tavaly nyári törökországi puccskísérlet fő felelősének kikiáltott Fethullah Gülen mozgalmával. A török hatóságok kémkedéssel és a török kormány és alkotmányos rend megdöntésének kísérletével vádolják.
(MTI)