Elfogadóparancsot adott ki egy iraki bíróság a kurd fegyveresek egyik parancsnoka, az autonóm iraki Kurdisztán alelnöke ellen – jelentette az asz-Szumaríja iraki állami televízió.
A televízió értesülései szerint Koszrat Raszult azzal vádolják, hogy megsértette a stabilitás helyreállítására Kirkukban indított hadműveletben részt vevő iraki erőket. Ez utóbbiakat a kurd politikus megszálló erőknek nevezte.
Október 16-ra virradó éjjel Haidar el-Abádi iraki kormányfő utasítást adott a kormányerőknek, hogy pesmergákkal együtt és a helyi lakossággal együttműködve állítsák helyre a biztonságot és a stabilitást Kirkuk tartományban.
Előzőleg a miniszterelnök kijelentette, hogy az iraki központi vezetés és az iraki Kurdisztán által egyaránt magának követelt vitatott területek feletti ellenőrzést a „szövetségi és a helyi erők közösen látják el a bagdadi központi hatalom irányítása alatt”. A hadművelet parancsnoksága szerdán jelentette be, hogy véget ért a hadjárat és teljesítették Észak-Irakban a kitűzött feladatokat.
Közben az iraki katonai parancsnokság visszavonta a Rudau és a Kurdistan 24 kurd televízióknak az észak-iraki hadművelet tudósítására vonatkozó akkreditációját – jelentette internetes kiadásával a RIA orosz hírügynökség a parancsnokság közleményére hivatkozva. A döntést azzal indokolták, hogy a két csatorna továbbra is félrevezeti a közvéleményt és alaptalanul vádolja az iraki biztonsági erőket.
Előzőleg a Rudau alkotmányellenesnek nevezte a hozzá intézett fenyegetéseket. Hangsúlyozta, hogy pontos információkat közölt, és azzal vádolta meg az iraki hatóságokat, hogy nem akarják, hogy az emberek bizonyos eseményekről értesüljenek. Ezek között említettek embereknek elfogatóparancs nélküli őrizetbe vételét, házak felgyújtását, kurd szent helyek meggyalázását és a kurd lakosság tömeges menekülését azokból a városokból, ahová megérkeztek az iraki erők.
(MTI)