26 éve nem látott lépésre szánhatja el magát az amerikai légierő: azt tervezik ugyanis, hogy nukleáris fegyverekkel felszerelt B-52-es bombázókat fognak állandó, 0-24 órás készenlétben tartani. Konkrét időpont még nincs, hogy mikortól fognak újra a barksdale-i légitámaszpont kifutójának elején várakozni a Stratofortressek, de úgy tűnik, a Pentagon a "globális helyzet miatt" visszahozná ezt a hidegháborús gyakorlatot.
Zoom
B-52H típusú stratégiai bombázó és fegyverzete a barksdale-i légibázison (Fotó: USAF)
A szép nevű Marcus Weisgerber hadi repüléssel foglalkozó szakértő szerint más, hosszú kifutópályával felszerelt légibázisok is szóba jöhetnek a barksdale-i bázis mellett mint olyanok, amelyeken szintén készenlétben állhatnak a bombázók. A B-52-es jelenleg hadrendben álló H altípusa mintegy 31,5 tonnányi nukleáris fegyvert (gravitációs és siklóbombákat, cirkálórakétákat, robotrepülőgépeket) hordozhat.
David Goldfein tábornok, a légierő zsidó vezérkari főnöke, aki végiglátogatta a szóba jöhető bázisokat, egy interjúban úgy fogalmazott, szerinte ez a lépés egy újabb jele lesz annak, hogy felkészültek mindenre. Hozzátette, hogy nem egy tervezett eseményre készülnének fel, hanem "csak a jelenlegi nemzetközi helyzet valóságában készülnek fel minden eshetőségre".
Zoom
A Háárec "örömteli" híre tavalyról
Több hivatalos személy az esetről elsőként hírt adó Defense One nevű portálnak kihangsúlyozta, hogy a kitelepülési parancs még nem lett kiadva, viszont az előkészületek jelenleg is folynak. A jelenlegi amerikai hadvezetésben a parancsot a stratégiai légierő, illetve az észak-amerikai parancsnokság adhatja ki.
(Washington Times - Híradó nyomán)