A Pentagon egy oktatóanyagot írt az Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonáknak a gyerekmolesztálások jelenségéről - megdöbbentő javaslatok szerepelnek benne.
A jelentés szerint, mivel a gyermekek szexuális zaklatása „bevett kulturális szokás” Afganisztánban, azt javasolják az országba kivezényelt katonáiknak, hogy ne foglalkozzanak a jelenséggel.
Zoom
A bacsa bazi ("játék a fiúkkal") során a fiatal fiúkat lánynak öltöztetik be, kisminkelik, és többtucat középkorú férfi előtt táncoltatják, akik pénzt dobálnak nekik, majd a tánc után hazaviszik őket - bővebben a kapcsolódók között (illusztráció)
Az interjúalanyok [a katonák] arról számoltak be, hogy amikor a zaklatások ellen emeltek hangot, azt a választ kapták, hogy Afganisztán egy szuverén állam, és a jelenség elhanyagolható fontosságú a parancsnokság számára – áll a 106 oldalas jelentésben.
Az egyik megkérdezett katona szerint a felettese azt mondta neki a gyermekmolesztálásokra reagálva, hogy „ezt úgysem tudjuk megoldani, ez Afganisztán”.
A jelentés szerint a katonák nem kaptak megfelelő kiképzést arra, hogyan kellene kezelniük és felismerniük az Afgán Nemzeti Védelmi és Biztonsági Erők körében elterjedt gyermekzaklatásokat – a hadsereg későn, 2015-ben kezdett csak foglalkozni a pedofília kérdésével.
Éjjelente halljuk a sikoltozásokat, de megtiltják nekünk, hogy bármit is tegyünk – mesélte egy őrvezető.
A sáskajárás nyomán Európába rengeteg afgán illegális bevándorló is érkezik.
(888 - defense.gov nyomán)
Az országról és a "bacsa baziról" bővebben: