Izraelben feszülten várják Donald Trump amerikai elnök szerdán várható bejelentését, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.
Zoom
Az izraeli Tizes tévécsatorna úgy értesült: Washington azt kérte az izraeli vezetőktől, hogy egyelőre ne nyilatkozzanak tervbe vett lépéséről. Ennek ellenére Iszrael Kac közlekedési miniszter a tévében üdvözölte Trump döntését.
A nemzetközi közösség nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, mint ahogyan nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását sem. Trump elnök nyilvánosságra került tervét sokan elítélték a nemzetközi közösségben. Mások között Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy Törökország megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel, ha az amerikai elnök Jeruzsálemet ismeri el a zsidó állam fővárosának.
Iszrael Kac izraeli miniszter ez utóbbira reagálva azt mondta: "nincs történelmileg igazságosabb és helyesebb lépés, mint elismerni Jeruzsálemet az állam fővárosának". Az elmúlt háromezer évben Jeruzsálem volt a zsidó nép fővárosa és Izrael fővárosa. Elmúltak a szultán és az ottomán török birodalom napjai – hangoztatta.
Nir Barkat jeruzsálemi polgármester úgy nyilatkozott: az Egyesült Államok két perc alatt megoldhatná követségének áthelyezését, egyszerűen követségi épületté kellene nyilvánítania már létező egyik nyugat-jeruzsálemi épületét, például a konzulátusnak otthont adó ingatlant.
A Háárec című újság értesülése szerint az izraeli hadsereg magas készültségi fokozatban várja a palesztinok esetleges erőszakos tiltakozását. A biztonságiak elsősorban attól tartanak, hogy a szokásos pénteki muzulmán ima után zavargások törhetnek ki a mecsetekből kiáramló tömegben. A Palesztin Hatóság felügyelete alá tartozó Betlehemben már kedd este Donald Trump képének elégetésével tüntettek Jeruzsálem fővárosi státuszának elismerése ellen.
Frissítés: kormányzati tisztségviselők is megerősítették: valóban erre készül az ultracionista elnök
Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelenti, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és közli azt is, hogy utasította külügyminisztériumát: kezdje kidolgozni az izraeli amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetésének tervét. Mindezt kormányzati tisztségviselők közölték kedden késő este újságírókkal Washingtonban, névtelenséget kérve.
Trump a tervek szerint helyi idő szerint délután egy órakor – magyar idő szerint este hétkor – kezdi történelmi jelentőségű bejelentését. A követség költöztetésének időpontjával nem fog szolgálni, mivel annak teljes előkészítése várhatóan három-négy évbe is beletelik.
Az Egyesült Államoknak Jeruzsálemben jelenleg még épülete sincs, amelybe átköltözhetnének Tel-Avivban akkreditált diplomatái, ráadásul az épületnek rendkívül biztonságosnak kell lennie.
A tisztviselők a költözés melletti gyakorlati érvként megemlítették, hogy Izrael csaknem minden kormányhivatala és parlamentje is Jeruzsálemben van, nem pedig Tel-Avivban – ahogy az amerikaihoz hasonlóan más országok követségei. Megjegyezték továbbá, hogy Jeruzsálem státusának változása nem annyira politikai üzenet, mint a „történelmi és jelenlegi valóság” elismerése. Hozzátették, hogy mindez nem érinti a város fizikai és politikai határvonalait.
2. frissítés: Hamász: a döntés “elsöprő népfelkeléshez” fog vezetni
Jeruzsálem elismerése Izrael fővárosaként veszélyes lépés – figyelmeztetett szerdán a Hamász palesztin iszlamista szervezet egyik vezetője.
A tervezett bejelentéssel kapcsolatban Szaláh al-Bardavíl Hamász-vezető azt mondta, hogy a washingtoni döntés “elsöprő népfelkeléshez” fog vezetni, és olyan ellenálláshoz, amely “felperzseli a Földet, és letöri mindenkinek a kezét, aki csak hozzá próbál érni Jeruzsálemhez és a szent helyekhez”.
A Hamász egyik szóvivője a palesztinok, az arabok és a muszlimok Jeruzsálemben élvezett jogai ellen irányuló szégyentelen támadásnak nevezte az amerikai elnök tervét, amellyel szemben a palesztinok “mozgósítására” szólított fel.
Az Iszlám Dzsihád nevű radikális palesztin szervezet vezetője, Háled al-Bats pedig azt hangsúlyozta, hogy a lépés azt mutatja, hogy az Egyesült Államok elfogult Izraellel szemben, és a döntése “megerősíti a békefolyamat végét”.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: