Vlagyimir Putyin orosz elnök ma kora délelőtt az orosz védelmi miniszter társaságában egy szíriai orosz katonai repülőtéren rövid megbeszélést folytatott Bassár el-Ászád szíriai elnökkel, bejelentette az arab ország megsegítésére érkezett orosz katonai egységek hazarendelését, majd továbbutazott Egyiptomba, ahol Muhámmád ’Ábd el-Fattáh esz-Szíszi elnökkel tanácskozik. Egyiptom az elmúlt években harci helikoptereket, repülőgépeket és más harcászati eszközöket vásárolt Oroszországtól. Az orosz és az egyiptomi elnök ma a katonai, gazdasági és a politikai együttműködés megerősítéséről folytat megbeszélést - jelenti a SANA Szíriai Arab Hírügynökség és orosz hírforrásokra hivatkozva az izraeli Jediot Áháronot.
Zoom
Bassár el-Ászád és Vlagyimir Putyin a szíriai Hmejmim légitámaszponton (fotó: AFP)
Az Iszlám Állam és más dzsihadista terrorszervezetek fölötti közeli győzelem örömére előbb Bassár el-Ászád szíriai elnök tett villámlátogatást egy hónappal ezelőtt Vlagyimir Putyin orosz elnök szocsi nyaralójában, majd néhány órával ezelőtt a szíriai elnök vendégeskedett El-Ászádnál. Putyin mai szíriai villámlátogatására a földközi-tengerparti Latakijja város közelében, a 2015-ben létesített H’mejmim orosz katonai repülőtéren került sor. Putyint a repülőtér parancsnoka köszöntötte, jelentést tett neki, majd Bassár el-Ászád elnök fogott vele kezet. Az orosz elnök ezután beszédet mondott a fölsorakozott katonai alakulatok előtt.
A kölcsönös gratulációkon kívül a találkozó legfontosabb történése az volt, hogy az orosz elnök parancsot adott a szíriai kormánycsapatokat győzelemhez segítő orosz katonák többségének hazatérésére. Azért csak a többségének, mert az érvényes szíriai-orosz államközi egyezmény értelmében orosz szárazföldi, haditengerészeti, a légierő fegyverzete és katonái továbbra is az arab országban maradnak.
Zoom
Fotó: kremlin.ru
A légitámaszponton megejtett Putyin - El-Ászád találkozó után az orosz elnök hangsúlyozta, hogy Moszkva az iszlamista terroristák fölött Szíriában aratott győzelem (ami valójában nem végleges, mert például Damaszkusz egyes kerületeiben a dzsihadisták még ellenállást tanúsítanak – J. K.) után is fenntartja magának a Tartusz földközi-tengerparti kikötővárosban kiépített hadikikötőjét és az attól nem messze levő, szintén tengerparti Latakijja város környékén levő H’mejmim katonai repülőteret. Az orosz elnök egyben azt is közölte a szíriai kollégájával, hogy Oroszország mostantól együtt kíván működni Iránnal és Törökországgal a szíriai szilárd és tartós béke megteremtése érdekében. Ez utóbbi viszont azt is jelenti, hogy Moszkva – Izraellel ellentétben – nem ellenzi az iráni katonák további jelenlétét Szíriában.
A H’mejmim légitámaszpontról Vlagyimir Putyin és Szergej Sojgu védelmi miniszter tovább folytatta útját Egyiptomba, ahol megbeszélést folytatnak Muhámmád ’Ábd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfővel Oroszország és Egyiptom egyre szorosabbá váló katonai, gazdasági és politikai kapcsolatáról.
Zoom
Muhámmád Ábd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök fogadja a Kairóba érkezett Putyint (fotó: AP)
Az izraeli Jediot Áháronot ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy Moszkva és Kairó nemrégiben megegyezett abban is, hogy az oroszok két, kizárólag békés célokat szolgáló atomkohót építenek az észak-afrikai arab országban.
El-Kudszi – Kuruc.info