Egy palesztin késével egy rendőrre támadt és súlyosan megsebesítette egy Rámalláh és Bét El közötti Ajjus téren zajló tüntetésen, ezt követően rendőrök rálőttek a merénylőre; az atrocitásokra a pénteki imát követően került sor – jelentette az izraeli média.
A palesztin egészségügyi minisztérium szerint a palesztin támadó életveszélyes sérüléseket szenvedett, és rajta kívül tizenhét sebesültet ápoltak a pénteki összecsapások következtében, általában gumilövedékek és tömegoszlatáshoz használt könnygáz belélegzése miatt. A Háárec című újság értesülése szerint a meglőtt palesztin férfi újságírónak adta ki magát, így került az izraeli biztonságiak közelébe, majd késével rátámadt a hozzá legközelebb álló rendőrre.
Zoom
Izraeli és amerikai zászló Jeruzsálem óvárosával a háttérben 2017. december 13-án, egy héttel azután, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette: az Egyesült Államok Tel-Aviv helyett Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)
A pénteki imát követően számos helyen vonultak utcára a megszállt Ciszjordániában a palesztinok, hogy tiltakozzanak Donald Trump amerikai elnök december 6-án elhangzott bejelentése ellen, amelyben önkényesen Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, és utasítást adott az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetésének előkészítésére. Az e heti, pénteki demonstrációkkal emellett a Hamász megszületésének harmincadik évfordulóját is ünneplik a palesztinok, a Gázai övezetet uraló szervezet több száz fős megemlékezéseket szervezett ebből az alkalomból a ciszjordániai Nabluszban és Rámalláhban.
Emellett jelentősebb összecsapások voltak az izraeli biztonságiakkal még Hebronban, Betlehemben, a Jeruzsálem melletti Kalandia kereszteződésben, és a Talmonhoz vezető útnál. Az izraeli blokád alatt lévő Gázai övezetnél több tucat tüntető vonult a kerítéshez, ott is összetűzések történtek az izraeli biztonságiakkal.
Iszmail Haníje csütörtökön egy gázai tömeggyűlésen ismét Izrael elleni további harcra, intifádára szólította fel a palesztinokat. “Soha nem ismerjük el Izrael létét, mártírok milliói menetelnek Jeruzsálembe!” - jelentette ki a Hamász politikai vezetője az egybegyűlteknek.
(MTI nyomán)