2018. május 25., péntek, Orbán napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:55 Trump megint összevissza beszél Észak-Korea ügyében17:18 Weinstein feladta magát, letartóztatták, de a zsebébe nyúlt, és újra szabad16:55 Lengyelországban barátkozott az oláh kormányfő16:35 Börtön járt az áfa nélkül értékesített cukorért15:43 Megállapodott a kormány a Gazprommal15:15 Indiai nyugtató: gyilkolászással csillapítják a gyerekrablóktól való félelmüket a falusiak14:32 Civilnek álcázott járőrautók: megint magyarázkodik a rendőrség14:12 Erre is jó a holokamu-sulykolás: így röhögés nélkül lehet Izrael megsemmisítésének szándékával vádolni a bojkottot hirdető civileket13:55 Irán kompenzációs ajánlatot vár az atomalkut fenntartani akaró EU-tagállamoktól13:44 Sikerült találni két kifogható kishalat: kormánytisztviselőket vádolnak korrupcióval13:37 Vetőmag szövetség: Magyarország a világ 6. legnagyobb exportőre13:06 Meg akarta erőszakolni a nyolcéves kislányt a cigány, végül "csak" szétverte a fejét, és a patakba dobta12:38 Etikai és fegyelmi eljárást kezdeményez a platformalapítási kísérlet miatt a Jobbik elnöksége - így reagált Toroczkai12:30 Jogosítvány nélkül ült forgalomból kivont kisbusz volánjához a ceglédberceli halálos balesetet okozó cigány11:45 Kizárták az LMP-ből Sallait, akinek nem tetszett, hogy fillérekért árulták a pártot és annak alapelveit
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Egész jó fej miniszterei is vannak az EU soros elnökségét január elsején átvevő Bulgáriának

Január elsejétől hat hónapon át Bulgária tölti be az Európai Unió soros elnökségét, a kelet-balkáni állam Észtországtól veszi át, majd júliusban Ausztriának adja tovább a tisztséget. Az EU-hoz tíz évvel ezelőtt, 2007-ben csatlakozott Bulgária most fogja először ellátni a félévente tagállamról tagállamra szálló tisztet.
Szófia már véglegesítette programját és annak a prioritásait: az ország elsősorban a gazdasági növekedés és a társadalmi kohézió erősítésére, a nyugat-balkáni államok integrációjára, a kontinens stabilitására és biztonságára, illetve a digitalizációra, a versenyképesség fokozására kíván majd összpontosítani. Az első területen belül kiemelték, hogy a gazdasági teljesítmény kulcsfontosságú Európa jövője szempontjából, és bár a helyzet összességében kedvező, bizonyos közös kihívásokra még megoldást kell találni, valamint vitát kell folytatni az euróövezet megreformálásáról és a következő hétéves uniós költségvetési ciklusról.
A Nyugat-Balkán kapcsán Bulgária hangsúlyozta: a térség országainak “európai perspektívára” van szükségük, és ehhez konkrét lépések, világos cselekvési tervek kellenek. A biztonságpolitika és a migrációs politika területén a bolgár kormány szerint konszenzusra kell jutniuk az EU tagállamainak. Mint rámutattak, Szófia tisztességes és hosszú távú megoldásra törekszik a menekültügyi reform terén. Figyelmeztettek ugyanakkor, hogy a krízist a gyökerénél kell kezelni, a biztonsági helyzet javításához pedig erősíteni kell a határok védelmét és az információk megosztását a tagállami hatóságok között.
Aláhúzták emellett: Európa jövőbeli szerepe közvetlenül kapcsolódik a kontinens gazdaságának versenyképességéhez, ezért ennek javítása elengedhetetlen a belső piac, az innováció, az oktatás, a digitális kompetenciák fejlesztése által.
Az elnökség nyitóeseményére a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság tagjai január 11-én Szófiába látogatnak, ahol a bolgár prioritásokról egyeztetnek.
Az Európai Unióban "sokakat" aggodalommal tölt el, hogy Bulgáriában a tavaszi választások nyomán az ezen "sokak" által "ultranacionalista, szélsőjobboldali" pártszövetségnek tartott Egyesült Hazafiak is tagja lett a kormánykoalíciónak. Az "aggódók" megfogalmazása szerint gyűlöletkeltő üzeneteiről ismert párt négy tagját adta a kabinetnek, és így az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács két formációját is az Egyesült Hazafiak politikusai fogják vezetni a következő fél évben.
Valeri Szimeonov kormányfőhelyettes például igen találóan “fékezhetetlen majmoknak” nevezte a cigányokat, Neno Dimov környezetvédelmi miniszter, aki a környezetvédelmi tanács üléseit fogja elnökölni, pedig tagadta a klímaváltozás jelentette veszélyeket.
A rotációs elnökség az EU új alapszerződése, a 2009-ben hatályba lépett Lisszaboni Szerződés óta valamelyest veszített a korábbi jelentőségéből, főként amiatt, hogy a külügyi tanács üléseit már nem az elnöklő állam külügyminisztere, hanem az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő vezeti. A többi szakminiszteri ülésen azonban továbbra is az érintett ország feladata a napirend kialakítása, az álláspontok közelítése és a kompromisszumok elérése.
Magyarország 2011 első felében töltötte be először az Európai Unió elnökségét, és 2024-ben fog ismét sorra kerülni.
(MTI nyomán) Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready