Kubai és amerikai tisztségviselők a héten igazságügyi együttműködésről tárgyaltak az Egyesült Államok fővárosában, dacára a havannai és a washingtoni vezetés feszült viszonyának. A pénteken lezárult egyeztetések az illegális drogcsempészettel szembeni küzdelemre összpontosítottak.
A megbeszélés a kölcsönös tisztelet és szakértelem légkörében zajlott – közölte a kubai külügyi tárca. A minisztérium hozzátette, hogy a felek hasznosnak ítélték a megbeszélést, s megállapodtak a tárgyalások folytatásában.
Ez volt a negyedik technikai jellegű találkozó, amely a kábítószer-csempészettel szembeni fellépéssel foglalkozott, mióta a kubai és amerikai hatóságok 2015 novemberében az igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos párbeszéd kereteiről állapodtak meg.
A havannai külügyi tárca szerint a héten a két ország tisztségviselői a kiberbiztonsági és terrormegelőzési kérdésekről is egyeztettek Washingtonban.
Kuba és az Egyesült Államok kapcsolatainak javulása után az utóbbi időszakban ismét elhidegült a viszony a két ország között. Donald Trump amerikai elnök visszatért a korábbi idők szigorúbb Kuba-politikájához, és több olyan enyhítést is visszavont, amelyet elődje, Barack Obama idején vezettek be, többek közt az utazásra és a kereskedelemre vonatkozóan. A brit hírügynökség a feszült viszonnyal kapcsolatban emlékeztetett az Egyesült Államok havannai diplomatáinak rejtélyes megbetegedéseire is, amelyek Washington állításai szerint “akusztikus támadásokra” vezethetőek vissza.
(MTI)