A lengyel parlament (Szejm) tegnapi döntése értelmében a jövőben büntetendő cselekménynek számít az, ha valaki bűnrészességgel vádolja meg a lengyel államot vagy népet a nemzetiszocialista Németország által az "emberiség ellen" elkövetett bűncselekményekben. Akik ezután ezt mégis megteszik - függetlenül attól, hogy milyen állampolgárok - azokra három évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. A most meghozott törvény a többi között tiltja azt, hogy „a Lengyelország területén fölállított megsemmisítő táborokat” valaki a lengyel jelzővel illesse. „Ez a törvény olyan jogi eszközzel ruházza föl Lengyelországot, amelynek más országok már birtokában vannak”, jelentette ki Patryk Jaki lengyel igazságügy-miniszterhelyettes – írja a Válláh!Hádásot hírportál és a Háárec című újság.
Zoom
Jáír Lápid – emlékezik és emlékezteti a lengyeleket
A budapesti Országház szószékéről mintegy két esztendővel ezelőtt a magyaroknak – a honanyák és honatyák sunyítása közepette - erkölcsöt prédikáló Jáír Lápid, a Van Jövő izraeli parlamenti párt elnöke máris reagált a lengyelországi fejleményre. A törvénymódosítással a lengyelek szeretnék cáfolni sok lengyel állampolgár részvételét a zsidók holokausztjában, ám semmilyen lengyel törvénnyel nem lehet megmásítani azt a történelmi tényt, hogy Lengyelország kivette részét a zsidó holokausztból. Több százezer zsidót ugyanis úgy gyilkoltak meg lengyel földön, hogy egyetlen német tiszttel sem találkozott”, írta Twitterén Jáír Lápid, majd még azt elképesztő állítást is hozzátette: „Voltak lengyel megsemmisítő-táborok, s ezen semmilyen törvény nem változtat.”
Zoom
Patryk Jaki lengyel igazságügy-miniszterhelyettes
S mivel a Tel-Avivban akkreditált lengyel nagykövetet nem Nagy Andornak hívják, hanem Jacek Chodorowitznak, ezért az általa vezetett lengyel nagykövetség még a mai nap folyamán válaszolt Jáír Lápid szemtelen twitteres bejegyzésére: „A lengyel törvénynek célja nem a múlt tisztára mosása, hanem az ilyen rágalom elleni védekezés.” Lápid persze nem hagyta válasz nélkül a lengyelek üzenetét, hanem rögtön bedobta a Budapesten jól bevált holokártyát: „Holokauszt-túlélő (a magyargyűlölő Lapid Tamásról van szó – H. J.) fia vagyok. A nagyanyámat Lengyelországban gyilkolták meg a németek és a lengyelek (sic!). Nekem ezért nincs szükségem arra, hogy ön kioktasson a holokausztról. Kollektív emlékezetünkben mi mindennap együtt élünk a holokauszt következményeivel. Az önök nagykövetségének azonnal bocsánatot kell kérnie.”, érvel Lápid. A lengyel nagykövetség erre ezt válaszolta: „De mi köze van ennek ahhoz a tényhez, hogy a második világháborús haláltáborok náci német táborok voltak, s nem pedig lengyelek? Szégyentelen!” A lengyel nagykövetség a magyaroknak az Országház szószékéről erkölcsöt prédikáló Jáír Lápidot ezen kívül a következő kioktatásban is részesítette: „Az ön megalapozatlan állításai azt bizonyítják, hogy még itt Izraelben is milyen rosszul oktatják a holokauszt történetét.”
Izraelben most megy ki a szombat, s ezért az igazi fölháborodások csak ezután következnek.
Hering J. – Kuruc.info
Frissítés: Netanjáhu holotagadással vádolja a lengyeleket, s a törvény megváltoztatását követeli
Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök és külügyminiszter, tekintettel a kormánykoalíciós vallásos partnerekre, megvárta a szombat ma esti kimenetelét, s csak utána tette közzé az Izrael lengyelországi nagykövetének még a délután folyamán küldött utasítását. A zsidó kormányfő a törvényjavaslat megváltoztatását kéri Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnöktől.
Zoom
Andzrej Duda lengyel államelnök a Jád Vásém Holokauszt Emlékközpontban
Binjámin Netanjáhu miniszterelnök és külügyminiszter, Ruvi Rivlin államelnök, Jiszráél Katz miniszter és még sokan mások igen fölháborodtak az új lengyel törvényjavaslaton, amelyről közben kiderült, hogy tegnap a lengyel parlament alsóháza szavazta meg, s a szenátus elé csak ezután kerül. Mindenesetre az izraeli vezetést a törvényjavaslat igen érzékenyen érinti, mert ha az végérvényesen átmegy, egy országgal kevesebbet lehetne állandóan a múlttal zsarolni. A kormányfő a Varsóban akkreditált izraeli nagykövetet arra utasította, hogy még ma este (!) kezdeményezzen találkozót a törvényjavaslat ügyében Mateusz Morawieckivel, a nemrégiben kinevezett új lengyel miniszterelnökkel.
Netanjáhu a többi között ezt üzeni a lengyel miniszterelnöknek: "Ez a törvény túlzó, ezért azt határozottan ellenzem. A történelmet nem lehet megváltoztatni, s nem szabad a holokauszt megtörténtét tagadni." (A lengyel törvény nem is erről szól - H. J.) "Utasítottam Izrael lengyelországi nagykövet asszonyát, hogy még ma este találkozzon a lengyel miniszterelnökkel, s közölje vele határozott ellenkezésemet ezzel a törvénnyel szemben", áll Netanjáhu közleményében.
H. J. - Kuruc.info