Bezár!
2020. augusztus 4., kedd, Domonkos napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:10 A japán szervezők sem akarnak nézők nélküli olimpiát21:43 Észak-Korea tovább fejleszthette nukleáris fegyvereit21:28 Több ezer sebesültje és több tucat halottja van a bejrúti robbanásnak20:54 Németországban 879-cel nőtt a fertőzöttek napi száma20:22 Soha véget nem érő történet: a "kiirtottak" leszármazottait kényezteti állampolgársággal Kurz19:53 Szerdán is intenzív esőzésre figyelmeztetnek19:23 Elhagyja Spanyolországot a korrupciógyanúba keveredett volt uralkodó18:51 A "székely terroristák"18:40 Elloptak és összetörtek egy autóbuszt Fejérben18:27 A vártnál erősebben nőtt az amerikai gyáripar új megrendeléseinek értéke júniusban18:04 MÁV-Start: év végéig huszonkét légkondicionált fekvőhelyes és hálókocsi érkezik17:44 Egyre feszültebb a Minszk-Moszkva viszony, Lukasenka hazudozással vádolja az oroszokat17:18 Dudálás váltott ki csoportos idegállapotot Egerben16:42 Áldott jó ember ez a pedofil ex-nagykövet: mégis megelégszik a felfüggesztettel16:06 Állandóvá teszik az amerikai katonai jelenlétet Lengyelországban
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Mindent megtudnak az oroszok az Sz-400-asok révén a törökországi NATO-eszközökről - aggódik egy tábornok

Reklám

Oroszország a Törökországnak eladott Sz-400 légvédelmi rendszeren keresztül hozzáférhet a NATO számos érzékeny adatához – figyelmeztetett a Breaking Defense című katonai szaklapban megjelent interjúban szerdán Petr Pavel cseh tábornok, a NATO Katonai Bizottságának elnöke.
Zoom
A lap szerint aggodalomra ad okot, hogy Ankara az orosz rendszer megvásárlása mellett döntött. A Breaking Defense megjegyzi azt is, hogy a törökországi Sz-400-asokat különálló egységként kell majd használni, mert az országban lévő NATO-eszközökkel nem kompatibilisek, és nem lehet majd őket hálózatba kötni.
Pavel kifejti ugyanakkor, hogy nem maga a rendszer az aggasztó, hanem a működtetéséhez szükséges adatbázis, amelyet be kell táplálni az Sz-400-ba.
"A rendszer értéke az adatbázis, amelyet egy NATO-tagállam területén fognak összeállítani, az ott található összes NATO-eszköz felsorolásával" – mutatott rá Pavel. A tábornok kiemelte, hogy az Sz-400 nem olyan, mint egy kalasnyikov, amelyet bármelyik képzetlen katona tud használni; a török katonákat oroszok fogják felkészíteni a bonyolult rendszer használatára. Ezzel hozzáférnek ahhoz, hogy NATO-nak milyen eszközei vannak Törökországban, pontosan hol találhatók, és milyen képességeik vannak. Az Egyesült Államok például 50 atombombát állomásoztat Törökországban.
"Nehéz lenne elképzelni, hogy NATO-szakértők hónapokon át adatbázist építsenek Oroszországban, és azt is nehéz elképzelni, hogy oroszok egy NATO-szövetséges állam területén NATO-adatokat táplálnak egy orosz rendszerbe" – emelte ki Pavel.
A NATO Katonai Bizottságának elnöke az úgynevezett transzatlanti képességszakadékról is beszélt, vagyis hogy a NATO-ban az Egyesült Államok viseli a terhek túlnyomó többségét.
"Európának fel kell nőnie, és nagyobb felelősséget kell vállalnia a saját védelméért" – húzta alá a tábornok, aki szerint Európának az Egyesült Államok nélkül is képesnek kell lennie, hogy regionális konfliktusokat kezeljen, ha Washington nem akar beavatkozni. Pavel egyetért azzal, hogy az európai országoknak többet kell költeniük a védelmükre, és úgy látja, hogy erre megvan az akarat.
Petr Pavel emellett a szövetség országaiban teret nyerő "nacionalista, s néha idegengyűlölő" politikusokról is beszélt. A tábornok szerint "az elszigetelődés, a nacionalista és etnikai identitáson alapuló politizálás mindig a szakpolitikák hiányát hivatott leplezni".
"Ha egy kormány bajba kerül, a nacionalizmushoz fordul, mert így könnyű támogatásra szert tenni. De szerintem ezek a tendenciák végül alul fognak maradni" – fogalmazott a NATO Katonai Bizottságának nyáron visszavonuló elnöke, Petr Pavel cseh tábornok.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready