Borut Pahor szlovén államfő csütörtökön hivatalában fogadta Miro Cerar szlovén kormányfőt, aki előző nap lemondott posztjáról, majd a találkozó után közleményt adott ki, amelyben előrehozott választások mellett foglalt állást.
A szövegből kitűnt, hogy Pahor nem javasol új miniszterelnök-jelöltet a nemzetgyűlésnek, hanem előrehozott választásokat ír ki május második felére. A korábbi megállapodás szerint a parlamenti választásokat június 10-én tartották volna. Cerar ügyvivő kormányfőként mindaddig a helyén marad, míg meg nem alakul az új kormány.
Cerar azt követően mondott le tisztségéről, hogy legfelsőbb bíróság megsemmisítette szerdán a kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjéről, a Koper-Divaca vasútvonal egy 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építéséről tavaly szeptemberben rendezett népszavazást, mert a kampányt a kabinet állami pénz felhasználásával finanszírozta.
A szlovén parlament 2017. május 8-án fogadta el, hogy hatályba lépjen a Koper-Divaca vasútvonal második vágányának építéséről, igazgatásáról és gazdálkodásáról szóló törvény. Erről tartottak később civil kezdeményezésre népszavazást. Az alacsony részvételi arány miatt azonban érvénytelen lett a referendum, annak ellenére, hogy a többség támogatta a projektet. A legfelsőbb bíróság szerint ugyanakkor a kormány csak a pozitív hatásait ismertette a projektnek, és ezt 130 ezer euró állami pénzből finanszírozta, ami megengedhetetlen, mert így hátrányos helyzetbe hozta azokat, aki ellenezték a beruházást. Ezért megsemmisítette a népszavazás eredményét, és új referendumot rendelt el. Elemzők szerint ezzel kétségesé vált a projekt kivitelezése.
Cerar a sajtónak úgy nyilatkozott: egyesek meg akarják állítani Szlovénia fejlődését. Betelt a pohár - tette hozzá.
A kormányfőnek az utóbbi időben nemcsak az ellenzékkel, hanem saját koalíciós partnereivel, a Karl Erjavec külügyminiszter által vezetett nyugdíjaspárttal (DeSUS) és a kormányban harmadik pozíciót betöltő Szociáldemokrata Párttal (SD) is meg kellett küzdenie.
(MTI)