Az előzetes eredmények szerint Milo Djukanovic már az elnökválasztás vasárnapi első fordulójában megszerezte a voksok több mint ötven százalékát, és ezzel megnyerte a voksolást.
A Djukanovic vezette Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) már be is jelentette, hogy Montenegró új köztársasági elnöke Milo Djukanovic lett.
Az országos választási bizottság még nem közölt előzetes adatokat, ám két megfigyelőközpont felmérése szerint sem kell második fordulót tartani, Djukanovicra ugyanis már az első fordulóban a szavazópolgárok 53-54 százaléka szavazott.
A részvételi arány a nem hivatalos adatok szerint 64 százalékos volt.
(MTI)
Korábban írtuk: Megkezdődött az elnökválasztás Montenegróban
Montenegróban vasárnap hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, ezzel megkezdődött az elnökválasztás a nyugat-balkáni országban.
A valamivel több mint 532 ezer, szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár hét jelölt közül választhat.
A közvélemény-kutatások eredményei alapján a legtöbb szavazatra Milo Djukanovic, a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) jelöltje számíthat, aki korábban 27 éven át irányította az országot miniszterelnökként és köztársasági elnökként. A valódi kérdés az, hogy meg tudja-e szerezni a voksok több mint felét, és így már az első fordulóban győzni tud-e.
Amennyiben egyik jelöltnek sem sikerül megszereznie a szavazatok ötven százalékánál eggyel több voksot, akkor április 29-én meg kell szervezni a második választási kört, amelyben az a két jelölt méreti meg magát, aki a legtöbb szavazatot kapta.
A felmérések szerint Milo Djukanovic fejhosszal megelőzi a többi jelöltet, azok ugyanis meg sem közelíthetik az 50 százalékos támogatottságot. A legfrissebb felmérések szerint a DPS jelöltje a voksok 50,6 százalékára számíthat, míg legnépszerűbb riválisát, a párton kívüli Mladen Bojanicot a szavazópolgároknak "csak" a 35,5 százaléka támogatná.
A választópolgárok 20 óráig adhatják le voksaikat, az első, nem hivatalos eredmények 22 óra körül várhatók, a végleges eredményeket pedig az urnazárást követően 96 órán belül közlik.
Filip Vujanovic hivatalban lévő köztársasági elnök mandátuma május 20-án jár le, és mivel 2003 óta megszakítás nélkül három mandátumban volt államfő, nem jelöltetheti magát ismét.
(MTI)