Inger Stojberg bevándorlásügyi miniszter, akit tavaly ősszel testőreinek kellett kimenekíteniük egy migránsszállásról, később pedig Mohamed-karikatúrát tett közzé, most egy cikke miatt került be a nemzetközi sajtóba. Azt mondta, hogy a ramadán hónapja alatt böjtölők komoly kihívás elé állítják a modern társadalmat.
Zoom
Azt írta, hogy Dániában vallásszabadság van, és maga a vallás személyes ügy. Ugyanakkor azok a muszlimok, akik betartják a szent hónapra vonatkozó vallási előírásokat, ezért abban az időszakban naponta több mint 18 órán keresztül – napkeltétől napnyugtáig – nem esznek és isznak, potenciálisan veszélyt jelentenek a többi emberre. Példaként azt hozta fel, hogy a több mint 10 órája éhező és szomjazó buszsofőröknél ez befolyásolhatja a biztonságot és a termelékenységet. "Arra kérem a muszlimokat, hogy vegyenek ki szabadságot a ramadán idejére, hogy a negatív következmények elkerülhetővé váljanak a dán társadalom többi része számára" – fogalmazott.
Szavaira elsőként a buszos cégek reagáltak. Több helyről is az a jelzés érkezett: nincs bajuk azzal, ha a dolgozóik böjtölnek. Az Arriva azt közölte, hogy náluk emiatt még soha nem történt baleset. Ugyanezt üzente a miniszternek a 3F közlekedési szervezet, amelynek vezetője, Jan Villadsen szerint Stojberg olyan problémát akar felszínre hozni, ami nem létezik.
A dán Muszlim Unió a közösségi médiában tette közzé állásfoglalását. Megköszönték a miniszter aggodalmát, közben azonban jelezték, hogy a böjt alatt is dolgozó muszlimok felnőtt emberek, akik tökéletesen képesek gondoskodni magukról és a társadalomról.
(BBC - HVG nyomán)