2018. szeptember 18., kedd, Diána napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:57 Szörnyűségek az Európa Tanács jelentésében: nem csak lassú internetben, pofonokban is részesülnek a hazánkba betörők16:43 Íme egy debreceni pénztárca új, boldog tulajdonosai16:22 Weber: inkább a pápa, mint Orbán, nyitottnak kell lenni a migránsok felé; a burkát sem tiltaná már be15:46 Mi Hazánk: nem viselheti közterület Mandela nevét15:28 Létrehozzák a Három Tenger Alapot15:17 Nem mindennapi kegyetlenséggel kínoztak halálra egy rabot Szombathelyen14:36 Putyin Orbánnak: Magyarország Oroszország egyik kulcspartnere Európában14:07 Urbán Flórián Svájcban lett szövetségi kapitány; "ide már nem ért el a kezetek" - üzente a NER-nek13:50 Marokkó bemutatta, hogyan lehet eredményesen fellépni még Afrikában az illegális bevándorlás ellen13:00 Orosz Védelmi Minisztérium: Izrael szándékos provokációt hajtott végre a repülőgép lelövésének előidézésével12:41 Reklámháború a fehérek ellen12:06 Átlagsebesség-mérő traffipaxok kerülhetnek a magyar utakra11:49 Kósz Zoltán állítja, egy ujjal sem nyúltak a kislányhoz11:28 Szijjártó Moszkvában tárgyalt11:00 Így lehet Jóskából óvónéni Juli néven - a britek már nagyon haladók ezen a téren (is)
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A dél-afrikai aranybányák 75%-a veszteséges

Dél-Afrika 140 esztendős aranybányászata – mely egykor a világon a legnagyobb volumenű volt – súlyos válsággal néz szembe. Az ország bányászati tanácsának közlése szerint az aranybányák 75%-a veszteséges, illetve egészen csekély nyereséget hoz.
A bejelentés az ágazat munkaadói és munkavállalói közötti bértárgyalások megkezdése előtt hangzott el. Hozzávetőleg 200 munkaadó, valamint a munkavállalók képviselői szerdán kezdték meg az egyeztetéseket. A kritikus helyzetet jól mutatja, hogy a munkaleállások száma az elmúlt két évben elérte a 132-t, ami 8%-os növekedést jelez.
Motsamai Motlhamme, a bányászati tanács foglalkoztatási ügyekben illetékes tisztviselője arról beszélt, hogy a feleknek „meg kell találniuk a közös nevezőt az iparág fenntarthatóságának biztosítása érdekében”.
A világ legmélyebb és valamikor leggazdagabb aranybányáinak javarésze Johannesburgtól körülbelül 40 mérföldre, délnyugatra helyezkedik el. Minél mélyebb egy bánya, annál drágább és nehezebb az értékes érc felszínre hozatala. A bányászati tanács szerint a bányák idősek, mélyek, egyre kevesebb arany nyerhető ki belőlük, ráadásul egyre drágábban. Mindennek következményeképpen az elmúlt öt esztendő során az iparágban 70 ezer munkahely szűnt meg. Manapság már ezeknek a bányáknak a többségében az arany kitermelésének költségei meghaladják a várható nyereséget – mutatnak rá a szakértők.
A dél-afrikai aranybányászat 1980-ban érte el csúcspontját, amikor is az ország GDP-jének 20%-a ebből az iparágból származott. Jelenleg ez az adat 7.3%.
„Az arany árának nem megfelelő (vagyis a kitermelési költségekhez képest elmaradó) növekedése, az árfolyamok alakulása, a kitermelési költségek emelkedése azt eredményezi, hogy a munkaerő költségei nőnek, a mellékes és veszteséges műveletek köre szintén bővül” – olvasható a bányászati tanács keddi állásfoglalásában.
A Dél-Afrikai Reserve Bank helyettes kormányzója, Kuben Naidoo arra hívta fel a figyelmet, hogy az infláció ugyan idén márciusban hét év óta a legalacsonyabb szinten volt, azóta azonban folyamatosan növekszik, az ország pénzének, a randnak az értéke pedig csökken.
P. O. - RT nyomán Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready