2018. július 16., hétfő, Valter napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:48 Kentuckyi szenátor: időpocsékolás az orosz beavatkozással foglalkozni, az Egyesült Államok ugyanezt csinálja22:14 Ez nem az Erdei Sándorok napja volt21:34 Bánja a kánya, egymillió mellé elfér: Németország átvesz 50 menedékkérőt az olasz kikötőkből kitiltott migránstaxiról21:10 "Ez nem is csúcstalálkozó lesz" - lehet, hogy mégsem Putyinnal lesz a legkönnyebb dolga Trumpnak20:45 Feminista felforgatók futottak be a pályára a futball-vb döntőjén20:16 Magyarország tiszteletéről biztosította Olaszország új kormányát Orbán Viktor 19:30 Az afrikai csapat nyerte a focivébé döntőjét19:15 A kitoloncolandók felét nem is találják a német hatóságok - a többivel nem száll fel a repülő, nem veszik őrizetbe stb.18:23 A Bastille helyett egymást ostromolta két rendőrmotoros Macron orra előtt18:00 Már a pamplonai bikák sem a régiek: idén csak 28 ember sérült meg a hagyományos bátorságpróbán17:35 A munkanap végén robbantott egy öngyilkos merénylő Kabulban17:14 Bild am Sonntag: Trump és Putyin egymásra találása nagyon veszélyes lehet Európa számára - a német külügyér óva int16:46 Ahol a telefon okosabb: üzenetküldőn keresztül terjesztett álhíreken felbuzdulva lincselik meg az embereket Indiában16:11 Három embert szúrt meg a kocsma előtt egy bácsbokodi férfi15:48 2002. december elsején is jól jött volna: tűz ütött ki a Kempinskiben
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A dél-afrikai aranybányák 75%-a veszteséges

Dél-Afrika 140 esztendős aranybányászata – mely egykor a világon a legnagyobb volumenű volt – súlyos válsággal néz szembe. Az ország bányászati tanácsának közlése szerint az aranybányák 75%-a veszteséges, illetve egészen csekély nyereséget hoz.
A bejelentés az ágazat munkaadói és munkavállalói közötti bértárgyalások megkezdése előtt hangzott el. Hozzávetőleg 200 munkaadó, valamint a munkavállalók képviselői szerdán kezdték meg az egyeztetéseket. A kritikus helyzetet jól mutatja, hogy a munkaleállások száma az elmúlt két évben elérte a 132-t, ami 8%-os növekedést jelez.
Motsamai Motlhamme, a bányászati tanács foglalkoztatási ügyekben illetékes tisztviselője arról beszélt, hogy a feleknek „meg kell találniuk a közös nevezőt az iparág fenntarthatóságának biztosítása érdekében”.
A világ legmélyebb és valamikor leggazdagabb aranybányáinak javarésze Johannesburgtól körülbelül 40 mérföldre, délnyugatra helyezkedik el. Minél mélyebb egy bánya, annál drágább és nehezebb az értékes érc felszínre hozatala. A bányászati tanács szerint a bányák idősek, mélyek, egyre kevesebb arany nyerhető ki belőlük, ráadásul egyre drágábban. Mindennek következményeképpen az elmúlt öt esztendő során az iparágban 70 ezer munkahely szűnt meg. Manapság már ezeknek a bányáknak a többségében az arany kitermelésének költségei meghaladják a várható nyereséget – mutatnak rá a szakértők.
A dél-afrikai aranybányászat 1980-ban érte el csúcspontját, amikor is az ország GDP-jének 20%-a ebből az iparágból származott. Jelenleg ez az adat 7.3%.
„Az arany árának nem megfelelő (vagyis a kitermelési költségekhez képest elmaradó) növekedése, az árfolyamok alakulása, a kitermelési költségek emelkedése azt eredményezi, hogy a munkaerő költségei nőnek, a mellékes és veszteséges műveletek köre szintén bővül” – olvasható a bányászati tanács keddi állásfoglalásában.
A Dél-Afrikai Reserve Bank helyettes kormányzója, Kuben Naidoo arra hívta fel a figyelmet, hogy az infláció ugyan idén márciusban hét év óta a legalacsonyabb szinten volt, azóta azonban folyamatosan növekszik, az ország pénzének, a randnak az értéke pedig csökken.
P. O. - RT nyomán Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready