2019. február 15., péntek, Kenese napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:50 A napokban indul a legújabb kormányzati migránskampány19:41 Rendkívüli állapotot hirdet ki Trump, hogy megépülhessen a fal a mexikói határon19:28 Utolsó leheletével még exhumáltatná Francót a "spanyol" kormány18:50 Utcára vonul a Mi Hazánk, a zsidó olimpia ellen is alá lehet írni Toroczkaiéknál18:41 Az ukrán főügyész nyomozást indíttatott Timosenko ellen18:19 Amerika tartós holdprogramot tervez17:26 Ezért mentek Varsóba a zsidók és bérenceik: Pence új holokausztról hazudozott, Netanjahu háborúra uszított17:01 Volt egy kis diplomáciai csörte Lengyelország és Izrael között amiatt, hogy kit is kell nácizni, de már megoldódott16:41 "Végleges a döntés: bárki gyárthat és adhat el Rubik-kockát" - a gyártó nem így látja16:21 Soros után Jakab Pétert is elérte a "fideszes antiszemitizmus" - újabb kapocs kötheti így össze a többi ballib párt "áldozataival"15:52 Závecz: körülbelül 150 ezer támogatója van a Mi Hazánknak15:25 Több tonna kokaint foglaltak le Portugália partjainál14:34 Az ORÖ-sök nem akarják, hogy Sneider őket is agyonüsse14:08 Együttműködési megállapodást köt a Mi Hazánk és a MIÉP13:29 Fegyveres rab szökött meg a Fővárosi Törvényszékről, lövöldözés után elkapták
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A dél-afrikai aranybányák 75%-a veszteséges

Dél-Afrika 140 esztendős aranybányászata – mely egykor a világon a legnagyobb volumenű volt – súlyos válsággal néz szembe. Az ország bányászati tanácsának közlése szerint az aranybányák 75%-a veszteséges, illetve egészen csekély nyereséget hoz.
A bejelentés az ágazat munkaadói és munkavállalói közötti bértárgyalások megkezdése előtt hangzott el. Hozzávetőleg 200 munkaadó, valamint a munkavállalók képviselői szerdán kezdték meg az egyeztetéseket. A kritikus helyzetet jól mutatja, hogy a munkaleállások száma az elmúlt két évben elérte a 132-t, ami 8%-os növekedést jelez.
Motsamai Motlhamme, a bányászati tanács foglalkoztatási ügyekben illetékes tisztviselője arról beszélt, hogy a feleknek „meg kell találniuk a közös nevezőt az iparág fenntarthatóságának biztosítása érdekében”.
A világ legmélyebb és valamikor leggazdagabb aranybányáinak javarésze Johannesburgtól körülbelül 40 mérföldre, délnyugatra helyezkedik el. Minél mélyebb egy bánya, annál drágább és nehezebb az értékes érc felszínre hozatala. A bányászati tanács szerint a bányák idősek, mélyek, egyre kevesebb arany nyerhető ki belőlük, ráadásul egyre drágábban. Mindennek következményeképpen az elmúlt öt esztendő során az iparágban 70 ezer munkahely szűnt meg. Manapság már ezeknek a bányáknak a többségében az arany kitermelésének költségei meghaladják a várható nyereséget – mutatnak rá a szakértők.
A dél-afrikai aranybányászat 1980-ban érte el csúcspontját, amikor is az ország GDP-jének 20%-a ebből az iparágból származott. Jelenleg ez az adat 7.3%.
„Az arany árának nem megfelelő (vagyis a kitermelési költségekhez képest elmaradó) növekedése, az árfolyamok alakulása, a kitermelési költségek emelkedése azt eredményezi, hogy a munkaerő költségei nőnek, a mellékes és veszteséges műveletek köre szintén bővül” – olvasható a bányászati tanács keddi állásfoglalásában.
A Dél-Afrikai Reserve Bank helyettes kormányzója, Kuben Naidoo arra hívta fel a figyelmet, hogy az infláció ugyan idén márciusban hét év óta a legalacsonyabb szinten volt, azóta azonban folyamatosan növekszik, az ország pénzének, a randnak az értéke pedig csökken.
P. O. - RT nyománFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready