Dél-Afrika 140 esztendős aranybányászata – mely egykor a világon a legnagyobb volumenű volt – súlyos válsággal néz szembe. Az ország bányászati tanácsának közlése szerint az aranybányák 75%-a veszteséges, illetve egészen csekély nyereséget hoz.
A bejelentés az ágazat munkaadói és munkavállalói közötti bértárgyalások megkezdése előtt hangzott el. Hozzávetőleg 200 munkaadó, valamint a munkavállalók képviselői szerdán kezdték meg az egyeztetéseket. A kritikus helyzetet jól mutatja, hogy a munkaleállások száma az elmúlt két évben elérte a 132-t, ami 8%-os növekedést jelez.
Motsamai Motlhamme, a bányászati tanács foglalkoztatási ügyekben illetékes tisztviselője arról beszélt, hogy a feleknek „meg kell találniuk a közös nevezőt az iparág fenntarthatóságának biztosítása érdekében”.
A világ legmélyebb és valamikor leggazdagabb aranybányáinak javarésze Johannesburgtól körülbelül 40 mérföldre, délnyugatra helyezkedik el. Minél mélyebb egy bánya, annál drágább és nehezebb az értékes érc felszínre hozatala. A bányászati tanács szerint a bányák idősek, mélyek, egyre kevesebb arany nyerhető ki belőlük, ráadásul egyre drágábban. Mindennek következményeképpen az elmúlt öt esztendő során az iparágban 70 ezer munkahely szűnt meg. Manapság már ezeknek a bányáknak a többségében az arany kitermelésének költségei meghaladják a várható nyereséget – mutatnak rá a szakértők.
A dél-afrikai aranybányászat 1980-ban érte el csúcspontját, amikor is az ország GDP-jének 20%-a ebből az iparágból származott. Jelenleg ez az adat 7.3%.
„Az arany árának nem megfelelő (vagyis a kitermelési költségekhez képest elmaradó) növekedése, az árfolyamok alakulása, a kitermelési költségek emelkedése azt eredményezi, hogy a munkaerő költségei nőnek, a mellékes és veszteséges műveletek köre szintén bővül” – olvasható a bányászati tanács keddi állásfoglalásában.
A Dél-Afrikai Reserve Bank helyettes kormányzója, Kuben Naidoo arra hívta fel a figyelmet, hogy az infláció ugyan idén márciusban hét év óta a legalacsonyabb szinten volt, azóta azonban folyamatosan növekszik, az ország pénzének, a randnak az értéke pedig csökken.
P. O. - RT nyomán