Görögország 1500 menedékkérelmi eljárás lefolytatását vállalja át Németországtól a közelmúltban létrejött kétoldalú megállapodás keretében – mondta Dmitrisz Vícasz görög bevándorlásügyi miniszter szerdán újságíróknak.

A tárcavezető szerint 2018 első felében másfélezer beadvány érkezett Berlinből menedékkérelmi eljárások lefolytatására, és ezeket teljesíteni is fogják.
Berlin és Athén a június 28-i EU-csúcstalálkozón állapodott meg az Ausztriába és Németországba érkező illegális bevándorlók számának csökkentéséről, és ennek keretében az egyes menedékkérőket visszaszállítanák azokba az országokba, ahol először léptek az Európai Unió területére. Ezek az országok leggyakrabban Spanyolország, Olaszország és Görögország.
Vícasz szerint a megállapodással egyedi európai megoldást próbáltak találni a migrációs nyomás szabályozására az egyoldalú nemzeti megoldások korlátozásával.
A miniszter elmondta, cserébe az 1500 feldolgozandó menedékkérelemért Németország ígéretet tett, hogy családegyesítés címén 2900 migránst vesz át Görögországból.
A bevándorlásügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a 2015 nyarán elért tetőponthoz képest 96 százalékkal esett a török partokról érkező illegális bevándorlók száma, de Görögországnak még mindig nehézséget okoz a területén lévő 60 ezer migráns ellátása.
Görögországnak mindenekelőtt az jelent gondot, hogy integrálni tudja az embereket, megfelelő szállást biztosítva számukra, különös tekintettel a török partoktól rövid hajóútra lévő Dodekanészosz-szigetcsoport túlzsúfolt menekülttáboraira, az Égei-tenger délkeleti részén.
A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) legfrissebb közlése szerint meghaladta az 50 ezret is az idén a Földközi-tengeren keresztül Európába érkezett migránsok száma, s több mint 1440-en fulladtak meg vagy tűntek el nyomtalanul az átkelés alatt.
(MTI nyomán)