2020. november 25., szerda, Katalin, Alán napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Szombaton kinyitnak az üzletek, december 15-én vége a karanténnak Franciaországban22:18 Terrorizmus gyanújával indítottak nyomozást Svájcban egy késelés miatt21:53 A Miskolci Törvényszék szerint Alaptörvény-ellenes, hogy Lorettáék nem cserélgethetik a nemüket és a nevüket21:16 Biden azt hiszi, az egész világot kell vezetnie20:50 "Olyan vakcina, amely nem hatásos és szövődményeket okoz, nem fog forgalomba kerülni itthon" - ígérte Kásler20:27 "Elvette" egy vadász fegyverét egy szarvas Csehországban20:04 Moldovai elnökválasztás: elutasították Igor Dodon fellebbezését19:50 Biden ma is rágódhatott azon, hogy vajon még mindig nem kapta meg Putyin gratulációját, vagy már el is felejtette19:38 Az egész országban sűrű ködre figyelmeztetnek19:11 Ennyi év után is képes túlképzett migránsokról hazudozni az Európai Bizottság - és még többet akarnak belőlük18:22 Rogán bizottsági meghallgatásán emlegette fel: ők tartják életben közpénzből a ballib sajtót18:14 "Ukrán barátaink" nem engedték be Kárpátaljára Grezsa István miniszteri biztost18:08 Pennsylvaniában is hitelesítették Biden győzelmét17:40 Újabb ballib segélyvisítás: Gyöngyösi Dobrevékkel könyörög "Európának", hogy álljon ellen a "hitleri-sztálini" Orbánnak17:08 Indiában érezte magát a cigány: novemberben mezítláb rongált a gyöngyösi buszpályaudvaron
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Paraguay három és fél hónap után visszaköltözteti nagykövetségét Jeruzsálemből Tel-Avivba

A Paraguayi Köztársaság Külügyminisztériuma néhány órával ezelőtt bejelentette, hogy a dél-amerikai ország visszahelyezi nagykövetségét Jeruzsálemből Tel-Avivba – írja az izraeli Válláh!Hádásot című hírportál. Miután 2018 elején Donald Trump amerikai elnök választási ígéretét beváltva utasítást adott az Egyesült Államok nagykövetségének a tel-avivi Járkon utcából a jeruzsálemi Tálpijot negyedbe történő áthelyezésére, Paraguay a világ harmadik országaként szintén a nagykövetség átköltöztetése mellett döntött.
Zoom
Horacio Cartes és Binjámin Netanjáhu a nagykövetség megnyitásán Jeruzsálemben (fotó: Ámosz Ben Gérsom)
Egyelőre nem tudni, hogy mi állhat a hirtelen paraguayi döntés mögött, csak sejteni lehet, hogy a nemrégiben megválasztott új államelnök bírálta felül elődje lépését. Mindenesetre Luis Alberto Castiglioni Soria paraguayi külügyminiszter a dél-amerikai ország elhatározását Asuncíonban lakonikusan így indokolta: „Paraguay azért helyezi vissza a nagykövetségét Jeruzsálemből Tel-Avivba, mert ezzel is szeretne hozzájárulni a Közel-Kelet térségében a béke megteremtéséért kifejtett diplomáciai erőfeszítésekhez”. A palesztinok Rámalláhban mindenesetre már közölték, hogy Paraguay az ő kérésük nyomán helyezi vissza a nagykövetségét Tel-Avivba.
Nyugat-Jeruzsálem Málhá nevű negyedében (az 1948-ig itt állt El-Málhá nevű palesztin falu nevét viselve – H. J.) 2018 májusának közepén már sor is került a Tel-Avivból Jeruzsálembe átköltöztetett paraguayi nagykövetség ünnepélyes avatására, megnyitására. A nagykövetséget nem más, mint maga Horacio Cartes paraguayi államelnök és Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök és külügyminiszter avatta föl.
Zoom
Horatio Cartes, Bibiné és Bibi a nagykövetség megnyitásán (fotó: Ámosz Ben Gérsom)
Jeruzsálem Málhá nevű negyedét az izraeliek egyébként is a Tel-Avivból átköltözni hajlandó országok nagykövetségei számára szemelték ki. A paraguayi külképviselet közvetlen szomszédságában már korábban megnyílt a közép-amerikai Guatemala nagykövetsége.
A paraguayi nagykövetség jeruzsálemi megnyitásán Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök diadalittasan megveregette Horacio Cartes vállát, mondván: „Ön Izrael nagyszerű barátja”, majd fölemlegette, hogy a holokauszt idején Paraguay sok zsidót fogadott be. (Igaz, hogy a Harmadik Birodalom veresége után még több németet is, de ez más lapra tartozik – H. J.) „Ön több területen is vezető politikusnak számít, s most ön az első olyan vezetők között is számon lesz tartva, akik áthelyezték országuk nagykövetségét népünk háromezer éves fővárosába. Ön csodálatos barát, s ezért mi a mély barátság szellemében üdvözöljük önt”, mondta átszellemülten Bibi, aki akkor még nem is sejtette, hogy Paraguay mintegy három és fél hónap múlva a nagykövetsége Tel-Avivba történő visszaköltöztetése mellett dönt.
Hering J. – Kuruc.info
Frissítés: Horatio Cartest augusztusban Mario Abdo váltotta az államelnöki székben, ám a paraguayi elnök nevét már a legutóbbi izraeli látogatása idején összefüggésbe hozták egy kiterjedt nemzetközi bűnszervezet elleni nyomozással.
Zoom
Horacio Cartes és Dario Messer Jeruzsálemben 2016 nyarán
A brazil rendőrség május elején – Cartes jeruzsálemi útja előtti napokban - 46 embert tartóztatott le törvénytelen pénzváltás, adóeltitkolás és pénzmosás bűncselekménye elkövetésének gyanújával. A Brazíliára, Uruguayra, Bermudára és Paraguayra kiterjedő bűnszervezet élén egy Dario Messer nevű brazíliai zsidó áll. Messer már évekkel ezelőtt ismeretlen helyre távozott, s ezért az Interpol nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. Brazil hírforrások szerint „a pénzváltók pénzváltója” 52 országban háromezer strómanszámlán 1,6 milliárd dollárt tartott.
Dario Messer a nemrégen leköszönt paraguayi elnök, Horacio Cartes gyermekkori kebelbarátja. Cartes elnök az elmúlt években állampolgárságot is adományozott a brazil zsidónak, aki át is költözött Paraguayba. Az Interpol az idén már Paraguaytól is kérte Dario Messer kiadását, ám a körözött személy eltűnt a hatóságok elől. A brazil újságok szerint Dario Messer valószínű tartózkodási helye Paraguay, Uruguay vagy Izrael lehet. Horacio Cartes a 2016 nyarán tett korábbi izraeli látogatásakor még az általa vezetett hivatalos küldöttség tagjaként mutatta be Dario Messert, a nemzetközi zsidó bűnözőt, akit még Bibi is szívélyes szavakkal üdvözölt.
H. J. – Kuruc.infoFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready