A Paraguayi Köztársaság Külügyminisztériuma néhány órával ezelőtt bejelentette, hogy a dél-amerikai ország visszahelyezi nagykövetségét Jeruzsálemből Tel-Avivba – írja az izraeli Válláh!Hádásot című hírportál. Miután 2018 elején Donald Trump amerikai elnök választási ígéretét beváltva utasítást adott az Egyesült Államok nagykövetségének a tel-avivi Járkon utcából a jeruzsálemi Tálpijot negyedbe történő áthelyezésére, Paraguay a világ harmadik országaként szintén a nagykövetség átköltöztetése mellett döntött.
Zoom
Horacio Cartes és Binjámin Netanjáhu a nagykövetség megnyitásán Jeruzsálemben (fotó: Ámosz Ben Gérsom)
Egyelőre nem tudni, hogy mi állhat a hirtelen paraguayi döntés mögött, csak sejteni lehet, hogy a nemrégiben megválasztott új államelnök bírálta felül elődje lépését. Mindenesetre Luis Alberto Castiglioni Soria paraguayi külügyminiszter a dél-amerikai ország elhatározását Asuncíonban lakonikusan így indokolta: „Paraguay azért helyezi vissza a nagykövetségét Jeruzsálemből Tel-Avivba, mert ezzel is szeretne hozzájárulni a Közel-Kelet térségében a béke megteremtéséért kifejtett diplomáciai erőfeszítésekhez”. A palesztinok Rámalláhban mindenesetre már közölték, hogy Paraguay az ő kérésük nyomán helyezi vissza a nagykövetségét Tel-Avivba.
Nyugat-Jeruzsálem Málhá nevű negyedében (az 1948-ig itt állt El-Málhá nevű palesztin falu nevét viselve – H. J.) 2018 májusának közepén már sor is került a Tel-Avivból Jeruzsálembe átköltöztetett paraguayi nagykövetség ünnepélyes avatására, megnyitására. A nagykövetséget nem más, mint maga Horacio Cartes paraguayi államelnök és Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök és külügyminiszter avatta föl.
Zoom
Horatio Cartes, Bibiné és Bibi a nagykövetség megnyitásán (fotó: Ámosz Ben Gérsom)
Jeruzsálem Málhá nevű negyedét az izraeliek egyébként is a Tel-Avivból átköltözni hajlandó országok nagykövetségei számára szemelték ki. A paraguayi külképviselet közvetlen szomszédságában már korábban megnyílt a közép-amerikai Guatemala nagykövetsége.
A paraguayi nagykövetség jeruzsálemi megnyitásán Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök diadalittasan megveregette Horacio Cartes vállát, mondván: „Ön Izrael nagyszerű barátja”, majd fölemlegette, hogy a holokauszt idején Paraguay sok zsidót fogadott be. (Igaz, hogy a Harmadik Birodalom veresége után még több németet is, de ez más lapra tartozik – H. J.) „Ön több területen is vezető politikusnak számít, s most ön az első olyan vezetők között is számon lesz tartva, akik áthelyezték országuk nagykövetségét népünk háromezer éves fővárosába. Ön csodálatos barát, s ezért mi a mély barátság szellemében üdvözöljük önt”, mondta átszellemülten Bibi, aki akkor még nem is sejtette, hogy Paraguay mintegy három és fél hónap múlva a nagykövetsége Tel-Avivba történő visszaköltöztetése mellett dönt.
Hering J. – Kuruc.info
Frissítés: Horatio Cartest augusztusban Mario Abdo váltotta az államelnöki székben, ám a paraguayi elnök nevét már a legutóbbi izraeli látogatása idején összefüggésbe hozták egy kiterjedt nemzetközi bűnszervezet elleni nyomozással.
Zoom
Horacio Cartes és Dario Messer Jeruzsálemben 2016 nyarán
A brazil rendőrség május elején – Cartes jeruzsálemi útja előtti napokban - 46 embert tartóztatott le törvénytelen pénzváltás, adóeltitkolás és pénzmosás bűncselekménye elkövetésének gyanújával. A Brazíliára, Uruguayra, Bermudára és Paraguayra kiterjedő bűnszervezet élén egy Dario Messer nevű brazíliai zsidó áll. Messer már évekkel ezelőtt ismeretlen helyre távozott, s ezért az Interpol nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. Brazil hírforrások szerint „a pénzváltók pénzváltója” 52 országban háromezer strómanszámlán 1,6 milliárd dollárt tartott.
Dario Messer a nemrégen leköszönt paraguayi elnök, Horacio Cartes gyermekkori kebelbarátja. Cartes elnök az elmúlt években állampolgárságot is adományozott a brazil zsidónak, aki át is költözött Paraguayba. Az Interpol az idén már Paraguaytól is kérte Dario Messer kiadását, ám a körözött személy eltűnt a hatóságok elől. A brazil újságok szerint Dario Messer valószínű tartózkodási helye Paraguay, Uruguay vagy Izrael lehet. Horacio Cartes a 2016 nyarán tett korábbi izraeli látogatásakor még az általa vezetett hivatalos küldöttség tagjaként mutatta be Dario Messert, a nemzetközi zsidó bűnözőt, akit még Bibi is szívélyes szavakkal üdvözölt.
H. J. – Kuruc.info