Az Irán ellen újból bevezetett amerikai szankciók és a feloldásukhoz támasztott feltételek „képtelenek, törvénytelenek és teljesen félrevezetők” – jelentette ki Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter kedden a YouTube videómegosztó portálon közzétett felvételen.
„Az amerikai kormányzat szemmel láthatólag azt hiszi, hogy a drákói szankciók elrendelése annyi fájdalmat okoz népünknek, hogy kénytelenek leszünk alávetni magunkat az akaratának” – jelentette ki Zaríf az angol és fárszi nyelven közzétett videóban.
„Nehéz időket éltünk át a 40 éves amerikai ellenségeskedés alatt, csak a saját forrásainkra támaszkodva, ma pedig a világszerte lévő partnereinkkel azon őrködünk, hogy népünket minél kevésbé érintse ez az elvakult agresszió” – tette hozzá az iráni diplomácia vezetője.
„Az Egyesült Államok sajnálni fogja ez a meggondolatlan döntést” – mondta Zaríf, aki szerint „az amerikai szankciók célja, hogy megossza a népet, és elválassza a vezetőktől”.
„Jobban tennék, ha újragondolnák a Szaúd-Arábiának és Izraelnek nyújtott feltétlen támogatásukat, amely során nem veszik észre a két ország által elkövetett rettenetes atrocitásokat” – tette hozzá a külügyminiszter.
„Trump elnök elődjei is hasonló kivagyisággal kezdték iráni politikájuk kidolgozását, de később, ahogy tapasztaltabbak lettek, felülvizsgálták nézeteiket, elfogadták és tiszteletben tartották az iráni realitást” – szögezte le Mohammad Dzsavád Zaríf.
(MTI)