A Bild című újság mai számában a három hölgy ellen csütörtök este elkövetett késes merénylettel kapcsolatos más információk mellett a tettes személyleírása is olvasható. Az ámokfutót a hír közlése idejéig ugyanis még nem fogták el. Amint azt a magyarországi sajtó is valószínűleg közölte: az alattomos merénylő a bajor nagyváros utcáin cikázva a Templom utcában, majd az Arndt és a Campe utcákban három nőt leszúrt. A megkéselt áldozatokat megműtötték, s már egyikük sincs életveszélyben. A nürnbergi rendőrség páncélruhás, lándzsás különleges egységet is bevetett az ámokfutó elfogására.
Zoom
A Bild képaláírása: A páncélöltözékű és lándzsás különleges egység tagja. Az öltözék szúrásvédő, míg a lándzsával a rendőr előrenyomulhat anélkül, hogy közel engedné magához a késes támadót (fotó: News5)
A részletes, fényképekkel illusztrált hírben a legérdekesebb az, hogy a Bild kihangsúlyozza: a merénylő szőke, vagy sötétszőke hajú és világos bőrű. Szinte már lelkendezve, megkönnyebbülten írják, sugallják, hogy a tettes nem bevándorló. Mintha ez a valószínűsíthető tény bármit is segítene a három szerencsétlen nőn. Bezzeg, amikor migránsok az ehhez hasonló gaztettek elkövetői, akkor aztán az itteni sajtóban megy a kertelés. Akkor például így írnak: Egy 24 éves halálra szúrt egy 15 évest. (Az ilyenfajta kertelésért a magyar rendőrségnek sem kell a majdnem szomszéd Németországba menni, mert ha például öregeket gyilkoló, kirabló cigányokról van szó, csak annyit közölnek a sajtóval, hogy tettes „fiú” vagy „fiatal” – a szerk.)
Zoom
Hajtóvadászat a nürnbergi Vadászat utcában tegnap (fotó: Nürnbergi rendőrség)
A németországi sajtóban bevált gyakorlattá nemesedett kertelésnek „köszönhetően” aztán csak napok múlva derül ki - ha egyáltalán -, hogy az elkövető színes bőrű afganisztáni, szudáni, marokkói, vagy valamilyen hasonló „hátterű” személy, aki már többszörösen volt büntetve, a menedékkérelmét elutasították, s ezért már régen ki kellett volna toloncolni Németországból. Az ilyen kertelésnek az is a hozadéka, hogy napokkal a szörnyű bűncselekmény elkövetése után jóval kevesebben kapják fel a fejüket a már „elavult” hírek hallatán vagy olvastán.
Zoom
Egy lakóházat is átkutat a nürnbergi rendőrség (fotó: News5)
Nem hittünk a szemünknek, amikor ma a Bildben megpillantottuk a hírhez kapcsolódó egyik fényképet. Az egyik rendőr – hátulról fényképezve – különleges védőöltözéket visel, s kezében pedig egy dorongszerű valami látható. Na de ilyet! Felötlött bennünk a magyar Quimby nevű alternatívrock-együttes Don Quijote ébredése című, egyébként kellemes hangzású nótája. A Bild fényképén látható jóember úgy néz ki, mint egy csatába induló középkori lovag, acélhálóból készült páncélöltönyben, lándzsával kiegészítve. De mégis, mit jelentsen ez? Talán azt, hogy derék rendőrségünk így készül föl a már szinte mindennapos késes támadások kivédésére? Miért nem inkább a sokkal hatásosabb lőfegyverüket használják?
Georg Albrecht - Kuruc.info
Baden-Württemberg
(A Bild világhálós kiadása közölte, hogy néhány perccel ezelőtt Nürnbergben elfogták a 38 éves késes merénylőt, ám tettének indítékát az újság még nem tudja – a szerk.)