Nicolás Maduro venezuelai elnök kormánya hetvenhárom tonna aranyat adott el tavaly az Egyesült Arab Emírségeknek és Törökországnak anélkül, hogy megkapta volna a szükséges engedélyt erre a hatalmától megfosztott, ellenzéki többségű nemzetgyűléstől – állította Carlos Paparoni venezuelai ellenzéki képviselő szerdai sajtókonferenciáján.
Paparoni szerint ebből a mennyiségből a legtöbbet, 27,3 tonna aranyat az egyesült arab emírségekbeli Noor Capital befektetési vállalkozás vásárolta. Egy meg nem nevezett török cég pedig 23,9 tonnát vett a nemesfémből. A képviselő ugyanakkor nem hozott fel bizonyítékot állításai alátámasztására. „Dolgozni fogunk azon, hogy többé egyetlen gramm aranyat se adhassanak el” – közölte Paparoni.
A képviselő, bár nem említette a tranzakciók idejét, beszélt arról is, hogy a szocialista elnök kormánya 127 millió eurót utalt át oroszországi bankszámlákra. Megjegyezte, hogy a Maduro-kormány emellett hétfő óta már nem tud pénzt átutalni az Európai Unióban lévő bankszámláiról.
A venezuelai tájékoztatási minisztérium egyelőre nem reagált megkeresésekre.
Oroszország és Törökország Nicolás Maduro kulcsfontosságú szövetségesei.
A múlt héten derült ki, hogy Venezuela több tonna aranyat készül eladni központi bankjában őrzött tartalékából az Egyesült Arab Emírségeknek, hogy az ország fenntarthassa fizetőképességét. Az abu-dzabi székhelyű Noor Capital befektetési vállalkozás elismerte, hogy három tonna aranyat vásárolt, időközben azonban – az Egyesült Államok szankciós fenyegetése hatására – bejelentette: tartózkodni fog a további tranzakcióktól, míg a politikai helyzet nem stabilizálódik a latin-amerikai államban.
(MTI)