Megszólalt az Európai Néppárt vezetése is a magyarországi plakátkampány ügyében.
A magyar kormányzati kampánnyal kapcsolatban nyilatkozott péntek este Brüsszelben az EPP egyik szóvivője. „A Fidesz távolodik jelenleg az EPP-től. A néppárt ezen a téren irányváltást vár” - idézte az APA osztrák hírügynökség a szóvivőt, aki az EPP elnöke, Joseph Daul és frakcióvezetője, Manfred Weber nevében nyilatkozott.
Mindketten világossá tették, hogy elfogadhatatlannak tartják a migrációval kapcsolatos magyar kormányzati kampányt. „Ugyanez vonatkozik a Fidesz elnökének, Orbán Viktornak egyes, az elmúlt hetekben elhangzott kijelentéseire” – fogalmazott a szóvivő, aki szerint az EPP különböző testületei a közeli jövőben megvitatják mindezt. A Fidesz kizárását az EPP-ből azonban sem Daul, sem Weber nem követelte – tette hozzá a szóvivői nyilatkozatot ismertető hírügynökség.
Csütörtöktől kezdődően több néppárti politikus elítélte a magyar kormány újabb plakátkampányát, sőt, egyes svéd néppárti politikusok a Fidesz kizárását kezdeményezték, a nagyobbik magyar kormánypárt mellett olasz és francia konzervatívok álltak ki, de a német parlament alelnöke sem akarja, hogy kizárják a Fideszt. Orbán Viktor magyar kormányfő péntek reggel arról beszélt interjújában, hogy szerinte a magyaroknak joguk van megismerni a brüsszeli terveket.
(MTI)
Korábban írtuk: Orbán "fiatal és mégis tapasztalt" osztrák kancellárjának nem tetszik a kormány új plakátkampánya - és a svéd "konzervatívoknak" sem
Elfogadhatatlannak nevezte pénteken Sebastian Kurz "konzervatív" osztrák kancellár a magyar kormány legújabb plakátkampányában a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével kapcsolatban megfogalmazott állításokat.
Zoom
Kurz arra is kitért, hogy a kampány az Európai Néppárt (EPP) széles köreiben értetlenséget szült. A Kurz által vezetett Osztrák Néppárt (ÖVP) ugyanúgy az EPP tagja, mint a Fidesz. Az osztrák kancellár az APA közszolgálati osztrák hírügynökséghez eljuttatott nyilatkozatában nem foglalt állást azokkal a felvetésekkel kapcsolatban, hogy ki kell-e zárni a magyar kormánypártot az EPP-ből.
Maga Juncker korábban már többször is világossá tette, hogy szerinte a Fidesznek távoznia kellene a néppártból. Ezt viszont a többi között például a német szövetségi parlament – szintén néppárti – alelnöke határozottan visszautasította. A magyar kormányzati plakátkampányt több vezető németországi politikus is bírálta, anélkül, hogy a Fidesz kizárása mellett foglaltak volna állást.
(HVG nyomán)
Frissítés: A svéd "konzervatívok" is kizárnák a Fideszt
Svéd konzervatív pártok indítványt nyújtottak be a Fidesz kizárásáról az Európai Néppártból (EPP).
Pénteki svéd sajtóbeszámolók szerint a Mérsékelt Párt vezetője, Ulf Kristersson és a Kereszténydemokraták pártja is az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Fidesz távozását sürgeti az EPP-ből a magyar kormány legújabb plakátkampánya miatt.
Zoom
(Kép: Scenic)
„Úgy véljük, hogy a Fidesz már nem tartozik az Európai Néppárthoz, és ki kell zárni” – idézte a Kereszténydemokraták honlapja Peter Kullgren pártelnököt. A kormányzati plakátkampány mellett a két párt a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárást is indoklásul hozta fel követelése alátámasztásához.
Tudósításában az APA osztrák hírügynökség felidézte, hogy pénteken Sebastian Kurz osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt elnöke elfogadhatatlannak nevezte a magyar kormány plakátkampányában a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével kapcsolatban megfogalmazott állításokat, csütörtökön pedig vezető német politikusok határolódtak el.
A Fidesznek jelenleg 11, a vele szövetséges Kereszténydemokrata Néppártnak pedig egy képviselője van az Európai Parlament 217 fős néppárti frakciójában. A kizárásról szóló javaslat megszavazásához legalább a pártcsalád hét tagjának szavazatára van szükség, legalább öt országból – írta az APA.
(MTI)
Kapcsolódó: