A brit kormány három magas rangú tagja szerint el kell halasztani Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból (Brexit) abban az esetben, ha a jövő héten nem sikerül áttörést elérni a Brexit-folyamatban kialakult patthelyzet megoldásában.
David Gauke igazságügyi miniszter, Greg Clark, az üzleti ügyek minisztere és Amber Rudd munka- és nyugdíjügyi miniszter a Daily Mail című konzervatív tömeglap szombati kiadásában megjelent közös levelében azt írta, hogy ha a brit EU-tagság a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás elfogadása nélkül érne véget, az rövid és hosszú távon is súlyos károkat okozna a brit gazdaságnak.
A három miniszter szerint egy ilyen forgatókönyv az Egyesült Királyság puszta fennmaradását is veszélyeztetné, mivel az Észak-Írországban élő, a brit fennhatósággal egyébként megbékélő mérsékelt ír nacionalisták számára is egyre vonzóbbá válhat az ír sziget egyesítésének gondolata, és felerősödhetnek az erről szóló népszavazás kiírását követelő hangok.
Nagy-Britannia széthullásától tartanak
Ilyen körülmények között nem kíván különösebb képzelőerőt annak feltételezése, hogy a skóciai szeparatista erők kísérletet tesznek Nagy-Britannia szétbomlasztására is – fogalmaznak a közös levél aláírói.
A három miniszter szerint ha a következő néhány napban nem sikerül áttörést elérni a Brexit-megállapodás elfogadásában, az ország előtt két lehetőség nyílik meg: vagy megállapodás nélkül kizuhan az Európai Unióból a Brexit március 29-i határnapján, vagy megpróbál megegyezéses módon egy későbbi időpontban kilépni az EU-ból.
Zoom
Theresa May brit miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke 2019. február 20-án (Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ)
Gauke, Clarke és Rudd szerint ha néhány napon belül nem születik megoldás, akkor már egyszerűen nem lesz elég idő arra, hogy március 29-éig el lehessen fogadtatni a Brexit-megállapodást és a kilépéshez szükséges többi törvényt.
A miniszterek közös levele szerint a londoni parlamenten belül is egyértelműen arra hajlik a képviselői közvélemény, hogy ha a jövő héten nincs áttörés, akkor jobb lenne a kilépés elhalasztása, mint a megállapodás nélküli kizuhanás az EU-ból március 29-én.
A három kabinettag szerint itt lenne az ideje, hogy a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának keményvonalas Brexit-tábora is felismerje: a parlament meg fogja akadályozni, hogy Nagy-Britannia katasztrofális módon megállapodás nélkül lépjen ki a jövő hónap végén az unióból.
Hosszú ideje tart a huzavona
Az EU-val novemberben aláírt kilépési egyezményt a londoni alsóház a múlt hónapban példátlan, 230 fős többséggel elutasította, elsősorban az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó készenléti mechanizmus (backstop) miatt. A keményvonalas tory Brexit-tábor ugyanis attól tart, hogy a backstop-záradék – ha alkalmazása szükségesé válik – az Egyesült Királyságot végleg vámuniós viszonyrendszerben tartaná az EU-val.
Theresa May miniszterelnök újabb tárgyalásokat kezdeményezett az EU-val a kilépési megállapodás módosításáról, az uniós vezetők azonban határozottan elzárkóznak a novemberben lezárt egyezmény újranyitásától.
Példátlanul nyílt szembefordulás Theresa May Brexit-stratégiájával
A három miniszter szombati felhívása eddig példátlanul nyílt szembefordulás a kormányon belül Theresa May Brexit-stratégiájával, a brit miniszterelnök ugyanis minden nyilatkozatában rendre elveti a kilépés elhalasztásának gondolatát.
A Brexit elhalasztásának lehetőségére mindazonáltal más magas rangú kabinettagok is utalásokat tettek az utóbbi időszakban.
Jeremy Hunt külügyminiszter a BBC rádiónak adott, komoly feltűnést keltő minapi nyilatkozatában kijelentette: ha a kilépési megállapodást csak a márciusi 29-i Brexit-határidő előtt néhány nappal sikerülne elfogadtatni az alsóházban, akkor szükség lehet a kilépés „bizonyos mértékű” elhalasztására, mivel további, kritikus jelentőségű tervezeteket is törvénybe kell még iktatni.
Andrea Leadsom, az alsóház vezetője – aki e minőségében a konzervatív frakció vezetőjéhez hasonlatos tisztségű, az alsóházi ügymenet irányításáért felelős magas rangú kabinettag – nem sokkal korábban, a BBC televíziónak nyilatkozva azt mondta: ha Londonnak szüksége lenne „pár hét haladékra” a kilépési megállapodás parlamenti jóváhagyási procedúrájához, ezt az EU valószínűleg lehetővé tenné.
(MTI)