Zsarnoknak és gyerekgyilkosnak nevezte szerdán Recep Tayyip Erdogan török elnök Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, tovább szítva az utóbbi napokban kialakult feszültséget a két vezető között.
Zoom
Egy választási rendezvényen Erdogan az „Izraelt irányító tolvajnak” nevezte Netanjahut, utalva ezzel az izraeli miniszterelnököt érintő korrupciós ügyekre. A török elnök azt is hozzátette: Netanjahu „egy zsarnok, aki hétéves palesztin kisgyerekeket mészárol le”.
A szerdai ankarai rendezvényen Erdogan kitért a jeruzsálemi (a zsidók által Templom-hegynek nevezett) Mecsetek terén történt legutóbbi keddi incidensre is. „Mi nem provokálunk. Mi soha nem nyomtunk el egyetlen zsidót sem ebben az országban, és soha nem tettük azt egy zsinagógával sem, amit ők tesznek (a Mecsetek terén)” – mondta a török elnök.
Korábban írtuk: Erdogan rasszistázza Netanjahut, aki válaszul diktátorozza őt
Izrael az egyenlő jogokat élvező arab polgárai számára is demokratikus jogállam – reagált szerdán a Twitteren Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török elnök bírálatára.
„Erdogan török diktátor az izraeli demokráciát támadja, miközben török újságírókkal és bírókkal vannak tele a börtönök. Micsoda vicc!” – írta az izraeli kormányfő.
„Izraelben senki sem másodosztályú állampolgár. Izrael demokrácia, melyben minden izraeli, s köztük a közel kétmillió arab állampolgár is egyenlő jogokat élvez” – hangsúlyozta Netanjahu.
„De Izrael az egyetlen zsidó állam is. Dávid-csillag van a zászlaján, a Hatikva a himnusza, a héber a hivatalos nyelve, és a zsidóknak joguk van letelepedni a földjén”– tette hozzá.
Előzőleg kedden a török elnök szóvivője nyílt rasszizmussal vádolta meg Netanjahut, mert az izraeli kormányfő azt mondta, Izrael nem minden polgárának az állama, csak a zsidó népé.
Netanjahu nagy port kavart vasárnapi üzenetében azt írta, hogy Izrael nem minden polgárának a nemzetállama, hanem csakis a zsidó népé, s ezzel sokak szerint kirekesztette az ország arab lakosságát.
Az izraeli miniszterelnök az Instagram-oldalán reagált így a népszerű színésznő, Rotem Szela szavaira, aki az ország lakosságának mintegy 17,5 százalékát kitevő arab kisebbséggel kapcsolatban szombaton leszögezte: Izrael állam minden polgárának az állama.
Netanjahu később megismételte a Szelának szánt választ kabinetjének heti ülésén is, ahol a többi közt a tavaly júliusban elfogadott nemzetállami törvényre is hivatkozott.
(MTI)